latinica  ћирилица
22/04/2015 |  16:04 | Аутор: Агенције

Лондон- "Пинк пантери" извели филмску пљачку- детаљи

Фотографије трезора јувелирнице у лондонском Хатон Гардену, који су припадници "Пинк Пантера" опљачкали на католички Ускрс, освануле су у британским медијима.

У највећој пљачки коју је Велика Британија доживјела, лопови су употребили тешку опрему за сјечење и бушење како би доспјели у подрум са трезором, из којег су побјегли са драгуљима и готовином у вриједности од 201 милион фунти.

Фотографије које су се појавиле у британским медијима, а које је незванично објавио Скотланд јард, откривају на који начин су пљачкаши успјели да пробију добро заштићени трезор и опустоше чак 72 сефа.

Исјечени и разбијени сефови побацани су по поду, а тешки алати који су коришћени за сјечење пронађени су недалеко од трезора.

Ипак, најупечатљивији детаљ је огромна рупа у зиду који води до трезора. Пљачкаши су пробушили бетонски зид дебео пола метра, како би се докопали просторије са сефовима.

Лондон

Лопови су ушли у зграду преко окна за лифт, пошто су неутралисали софистицирани систем безбједности, да би потом употребили тешке машине за сјечење, провалили у трезор и отворили сефове.

Сумњу на "Пинк Пантере" подједнако баца и добра припремљеност акције и свједочење једног од очевидаца, који је рекао да је видио неколико мушкараца из источне Европе како осматрају јувелирницу недјељу дана прије пљачке.

Банда "Пинк Пантер" се у Великој Британији прославила након пљачке у Лондону 1993. када је из једне јувелирнице украла дијаманте вриједне 575.000 фунти и затим их сакрила у кутијици са кремом, попут криминалаца из филма "Повратак Пинк Пантера" из 1974. године, по чему су и добили ово име. Банда је састављена махом од чланова из Србије, Црне Горе и Хрватске.

Групи се приписује одговорност за више од 100 пљачки у Европи, али и у Дубаију и Јапану. С обзиром на вриједност опљачканог блага, ово је једна од најсмјелијих и највећих пљачки у новијој британској историји.