latinica  ћирилица
22/04/2015 |  17:16 | Аутор: Guardian

"ИСИЛ- најбогатија терористичка војска на свијету"

У филму који се зове "Најбогатија терористичка војска на свијету", службеници из Вашингтона, Багдада и Курдистана говоре како је ИСИЛ усвојио прагматични приступ 'порезу и потрошњи', изграђујући царство чија се вриједност процјењује на двије милијарде долара, пише Гардијан.
ИД - Фото: CNN
ИДФото: CNN

Једна од најважнијих ставки прихода ИСИЛ-а јест и нафта произведена на великим пољима у источној Сирији, а коју потом продају свом непријатељу.

"Много нафте иде Асадовм режиму. Постоји пословна прилика, постоји потреба за њих обоје. Асадов режим треба нафту, ИСИЛ треба новац и вољни су пословати чак и ако се боре једни против других".

Информисани извори с обје стране потврђују заједнички договор и кажу да понекад систем дјелује тако да ИСИЛ снабдијева Сирију гасом у замјену за залихе струје која се производи на подручју под власти Асадова режима. Сиријска власт негира да имају било какве договоре с ИСИЛ-ом.

На сјеверу Ирака, ИСИЛ је до готовине долазио путем ирачке владе која је до недавно исплаћивала плате својим службеницима у Мосулу, граду којег су освојили прошлог љета.

Према Асхтију Хаврамију, курдистанском министру природних извора, новац се одвози камионима до Киркука, а потом се пребацује у Мосул.

"То је начин на који новац циркулише, јер не остаје писани траг. То је готовина. То је лаган новац. Готовина у њиховим рукама", рекао је министар.

Гувернер Мосула, Атхел ал-Нујаифи, потврдио је да је новац исплаћен државним службеницима у Мосулу путем локалних трансфера новца, али да су исплате недавно престале јер је ИСИЛ дио новца прао кроз "порезе".

Абу Хајар, најстарији банкар у ИСИЛ-у, који је ухапшен прошло љето, открио је како је група финансирала своје разне операције пребацујући милионе долара готовине борцима и њиховим породицама у Сирији и Ираку, превозећи новац у аутомобилу.

"Достављали су 400.000 долара провинцији Салахудин, 700.000 групи у Анбару, и исто толико групи у Багдаду', рекао је Абу Хајар.

Како би избјегли да их се открије, каже, сакривао је новац испод сједала.

"Не дају сав новац одједном. Исплаћују неколико дијелова и све се исплаћује у доларима", рекао је новинарима.

ИСИЛ опорезује готово сваки сектор, на начин да пријете убиствима. До новца долазе изнудом, а ту изнуду називају порезом.

"Свима намећу порез - подузећима, фармацеутима, бензинским пумпама, нафтним компанијама. А ако не плате, пријете да ће на њих бацити бомбу', закључује Хајар.