latinica  ћирилица
22/04/2015 |  17:19 | Аутор: СРНА

Бугарски предсједник у посјети БиХ

Предсједник Бугарске Росен Плевнелиев рекао је да ће се ова земља залагати за помоћ ЕУ према БиХ у претприступном процесу, као и за омогућавање додатних извора финансирања од европских институција.
Предсједник Бугарске Росен Плевнелиев - Фото: ТАНЈУГ
Предсједник Бугарске Росен ПлевнелиевФото: ТАНЈУГ

Плевнелиев је након састанка са члановима Предсједништва БиХ рекао да би БиХ и Бугарска ускоро требало да потпишу Меморандум о сарадњи на путу прикључења БиХ ЕУ.

"Бугарска је прва након прошлогодишњих поплава исказала солидарност према БиХ.
Охрабрићемо наше компаније да улажу овдје и сарађују", поручио је Плевнелиев на конференцији за новинаре и истакао да ће Бугарска бити са БиХ у планирању и испуњењу успјешних економских програма и пројеката подржаних од ЕУ.

Бугарски предсједник је истакао да су многе бугарске компаније заинтересоване за сарадњу у банкарском сектору, у области фармације, козметике и уопште када је ријеч о улагањима.

"Што прије требамо потписати споразум о избјегавању двоструког опорезивања и отворити врата сарадње. Планирамо и заједничке инфраструктурне и енергетске пројекте", навео је Плевнелиев.

Он је истакао да је неопходан регионални приступ у очувању безбједности граница, те да само уједињене земље Балкана могу гарантовати стабилност.

"Чланство у НАТО и ЕУ ће стабилизовати земље западног Балкана и побољшати ситуацију", оцијенио је Плевневиев, наводећи да Бугарска без било каквих резерви подржава европски пут свих држава Балкана, а да су ЕУ интеграције фактор стабилности држава југоисточне Европе.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић рекао је да БиХ од Бугарске добија пуну подршку ових дана када прави прве значајне искораке на путу ка ЕУ.

"У региону Балкана, све земље могу бити једни другима од помоћи и само тако умјесто сукоба направићемо мјесто компромиса и заједничког наступа који ће донијети инвестиције и перспективу", истакао је Иванић.

Он је рекао да БиХ очекује да након проведених реформи добије финансијску подршку од ЕУ у буџетима, као и да добије један озбиљан инфраструктурни пројект захваљујући ЕУ.

"Очекујемо да нас Бугарска подржи у тој жељи, као и да помогне да месне производе преко Бугарске можемо извозити у Турску", додао је Иванић.