latinica  ћирилица
22/04/2015 |  17:23 | Аутор: Дојче веле

Њемачки Бундестаг о геноциду над Јерменима

Није спорно да су Турци масовно убијали Јермене прије 100 година. Али, њемачки парламент по први пут то назива геноцидом. За то је највише заслужан савезни предсједник Јоахим Гаук, сматра Кристоф Штрак, пише DW.
Бундестаг - Фото: АП
БундестагФото: АП

Њемачки Бундестаг ће поводом 100. годишњице геноцида над Јерменима говорити о геноциду. Истина, не у службеном наслову поднеска свих посланичких клубова, нити у првим реченицама. Али, ипак ће говорити. А заправо је већ одавно требало правим именом назвати суставно убијање беспомоћних људи. То не значи осуду политичког дјеловања данашње Турске, која се тренутно опет јако наглашено осјећа насљедницом Османског царства - али то јој намеће моралну одговорност.

Подстицај је дао папа Фрањо

Значајно је за одлучност парламента да су за нову расправу о појму геноцида заслужна два човјека: папа Фрањо и њемачки предсједник Јоахим Гаук. Прије десет дана је поглавар Католичке цркве у катедрали Светог Петра славио свету мису с јерменским католицима. И говорио је о "геноциду", као што је то учинио и Иван Павао Други и сам папа Фрањо већ 2013. Вођство у Анкари је то назвало "бесмислицом", позвало амбасадора Ватикана да му изрази протест и повукло свога амбасадора из Ватикана. Папа Фрањо је то прихватио опуштено. Али, све новине у Њемачкој су писале о томе и бројни парламентарци су мислили: "Да, то је геноцид. Папа је у праву!"

Али, званична њемачка линија, која је документована у више владиних конференција за медије, остала је код нејасних ријечи које су описивале све могуће, али нису говориле о "геноциду". Тако је био згодан случај (вјероватно не случајност) да су неколико дана касније цркве у Њемачкој - и то све цркве у Њемачкој - најавиле да ће дан уочи 100. годишњице и дан уочи предстојеће расправе у Бундестагу одржати екуменско богослужење у Берлину. Укључујући и кратки говор њемачког предсједника Гаука.