latinica  ћирилица
22/04/2015 |  17:25 | Аутор: СРНА

Амбасадор Кине у посјети Приједору

Градоначелник Приједора, Марко Павић, рекао је данас да је с амбасадором Кине у БиХ, Донг Чунфенгом, разговарао о евентуалном финансирању изградње аутопута Бањалука-Приједор-Нови Град и реконструкцији пруге Бањалука-Приједор-Добрљин, јер су кинески инвеститори заинтересовани да улажу у тај дио инфраструктуре Српске.
Марко Павић са амбасадором Кине  Донг Чунфенгом - Фото: СРНА
Марко Павић са амбасадором Кине Донг ЧунфенгомФото: СРНА

Павић је изразио задовољство што је представник једне од највећих и најјачих земаља свијета боравио у Приједору са којим је разговарао о томе шта и колико кинески привредници инвестирају у овом подручју и у БиХ. Како је навео, размијењена су мишљења и о могућој трговинској, економској и свакој другој размјени између Кине и БиХ, с акцентом на Приједор.

- Делегација Приједора је још раније добила позив да присуствује великом привредном сајму кинеске привреде у граду Нингбо од 8. до 12. јуна, на којем ће Приједор, међу 16 градова југоисточне Европе, имати прилику да прикаже своје потенцијале за сарадњу са кинеским инвеститорима - рекао је Павић.

Чунфенг је рекао да се упознао о основним карактеристикама развоја Приедора који сматра једним од најстабилнијих градова у БиХ и региону. Навео је да ће то бити чињеница која ће значајно допринијети привлачењу страних инвестиција у ову општину.

Он је додао да је иницијатива о сарадњи са 16 земаља централне и источне Европе траје већ три године и да се виде резултати рада, а да је један од њих Термоелектрана у Станарима.

- Представници многих кинеских предузећа дошли су да разговорају с партнерима у БиХ о сарадњи и настојаћемо да са властима у БиХ наставимо сарадњу, потпишемо нове уговоре и кренемо у њихову реализацију - истакао је Чунфенг.

Он је додао да ће најављени сајам у Нингбоу бити прилика да Приједор оствари комуникацију са кинеским градовима и да тражи шансе, области и пројекте за сарадњу који ће донијети узајамну корист.