latinica  ћирилица
22/04/2015 |  17:45 | Аутор: СРНА

Породице жртава: Ухапсити Тачија гдје год се налазио

Удружење породица киднапованих и убијених Срба на Косову и Метохији саопштило је да породице српских жртава траже хапшење некадашњег команданта такозване ОВК Хашима Тачија било гдје да се нађе.

- Породице жртава по сваку цијену и цијену сопствених живота траже да држава Србија коначно затражи хапшење Тачија било гдје се налазио у Бриселу, Бечу, Вашингтону, Приштини - наводи се у отвореним писму премијеру, министрима правде и полиције Србије, као и Тужилаштву Србије за ратне злочине.

Породице жртава подсјећају се да је Тачи правоснажно осуђен на 10 година затвора због злочина почињеног 1993. године када су убијена тројица и рањено четворо полицајаца на пружном прелазу Глоговац у Дреници.

У писму се додаје да су, осим Тачија, за све отмице и убиства 2.500 цивила, војника и полицајаца 1998, 1999, 2000...године на Косову и Метохији одговорни и Рамуш Харадинај, Агим Чеку и Фатмир Љимај.

Породице жртава су упитале српске органе зашто су упозоравали Тачија да ће бити ухапшен ако дође у Београд.

- Породице српских жртава питају да ли је могуће да злочинац Тачи, коме је мјесто у Хагу, свакодневно изјављује да ће Косово тужити Србију за геноцид и тражити ратну одштету и тиме додатно убија и омаложава српске жртве - наводи се у тексту.

У писму се истиче да је албанске злочинце заштитио и албански парламент у Приштини тиме што је вође терористичке ОВК-а поставио на "државне функције" и тиме онемогућио њихово хапшење.

- Ми породице српских жртава тражимо правду, као што су је оствариле породице жртава других националности - истичу у овом удружењу.