latinica  ћирилица
22/04/2015 |  18:17 | Аутор: Vijesti

Црна Гора ће обучавати националну гарду Украјине?

Покрет за војну неутралност Црне Горе сматра да, најприје Ђукановић мора да положи одговорност због, како су казали, спиновања о подршци јавног мњења интеграцијама у НАТО савез.

Покрет за војну неутралност Црне Горе позвао је предсједника Одбора за безбједност Скупштине, Мелвудина Нухоџића, да сазове сједницу тог тијела на којој би поводом наводне депеше о посјети шефа дипломатије Игора Лукшића Америци, били саслушани он, премијер Мило Ђукановић и министарка одбране Милица Пејановић Ђуришић.

Министарство вањских послова и европских интеграција саопштило је да из разговора министра Игора Лукшића са свим званичницима током посјете Сједињеним Америчким Државама недвосмислено произилази оцјена и увјерење да је Црна Гора веома озбиљан и реалан кандидат за чланство у НАТО.

Из тог ресора реаговали су на текст објављен у дневном листу Дан, а у ком се, позивајући се на документ црногорске амбасаде у Вашингтону, наводи да је предсједавајући Комитету за оружане снаге Џон Мекејн, Лукшићу рекао да ће Црна Гора морати да сачека следећег америчког предсједника да би ушла у НАТО.

Из те организације су подсјетили да је депеша показала захтјев савјетника Барака Обаме и вишег директора за Европу у Савјету за националну безбједност Бијеле куће, Чарлија Капчана, којим се истиче како Црна Гора треба да обучава националну гарду Украјине.

“Имајући у виду тежину и озбиљност информација, Покрет за војну неутралност позива предсједника Одбора за безбједност Скупштине Црне Горе, Мелвудина Нухоџића, да у што краћем року сазове Одбор и да се на истом саслушају: Ђукановић, Лукшић и Пејановић Ђуришић“, каже се у саопштењу.

Покрет за војну неутралност Црне Горе сматра да, најприје Ђукановић мора да положи одговорност због , како су казали, спиновања о подршци јавног мњења интеграцијама у НАТО савез.

Према њиховим ријечима, из увида у објављену документацију види се како је од марта до новембра прошле године подршка чланству у НАТО пала за чак 11 одсто.

"А премијер је говорио како опада број противника чланства у НАТО, истичући да је број грађана који су против интеграција у НАТО око 42 одсто, а истраживање показује да је у питању 57 одсто“, додаје се у саопштењу.

У Покрету сматрају Лукшић мора да положи одговорност, будући да је, како су оцијенили, издао националне интересе Црне Горе обавезујући се да ће поштовати услове из хрватског тендера за истраживање нафте и гаса у подручју Превлаке, без обзира што је претходно Црна Гора слала жалбе Уједињеним нацијама због одлуке Загреба да распише тај тендер.

"Депеша амбасаде ЦГ у САД, која је заведена под бројем 07/15-80/6-03, додатно је показала да не само да Франсоа Оланд  стопирају НАТО проширење, већ да индиректно то раде и САД. Наиме, разговор Лукшића и Мекејна указује како је врло могуће да ће Црна Гора за своје евентуалне НАТО интеграције морати да сачека “новог“ предсједника САД“, навели суи з те организације.

То, додаје се, додатно потврђује да је у мартовској изјави Франсоа Оланд, ипак, мислио на Црну Гору када је истицао да НАТО не треба ширити.

"Покрет за војну неутралност Црне Горе остаје запрепашћен захтјевом о евентуалном обучавању Украјинске националне гарде од стране Црне Горе, што инволвира нужно саслушање министраке Пејановић пред Одбором за безбједност“, поручили су из те организације, наводећида је извјесно да позива за НАТО неће бити.

Они су додали да остаје још да Ђукановић положи рачун јавности колико је коштала читава пропала кампања НАТО интеграција.

"Осим наведене иницијативе Покрет ће у наредним данима против Лукшића поднијети тужбу због бруталног денунцирања да Русија преко одређених НВО жели да дестабилизује Црну Гору. У депеши, заведеној под бројем 06/3516/7, коју је потписала амбасадорка Црне Горе у Њемачкој, Вера Јоличић Кулиш, наводи се да Русије преко црквених структура, опозиције и одређених НВО жели дестабилизацију Црне Горе“, рекли су из Покрета.

Према њиховим ријечима, иако Лукшић директно није поменуо Покрет, “сваком благо информисаном грађанину јасно је да се ова оптужба односи, примарно, на наш Покрет, будући да се проблемом војне неутралности баве двије НВО групације у Црној Гори“.

“Наш тим никада није био у посјети амбасадама Русије и САД, чиме показујемо да и у тим стварима држимо неутралан став. А, с обзиром на наш финансијски извјештај нашег Покрета, који је јаван, уочљиво је да се не финансирамо из руских и америчких кругова“, закључили суи з Покрета.