latinica  ћирилица
22/04/2015 |  18:29 | Аутор: СРНА

Свједок: Генерал никада није дао незаконито наређење

Свједок одбране Грујо Борић рекао је, на суђењу генералу Ратку Младићу пред Хашким трибуналом, да му генерал Младић никада није дао неко незаконито наређење и да Други крајишки копрус Војске Републике Српске у Дрвару, којим је командовао, није прогањао Муслимане и Хрвате.
Ратко Младић - Фото: архив
Ратко МладићФото: архив

"Нисам никада добио било какво наређење које је било противзаконито, а да је то генерал Младић мени наредио. Никада.", рекао је Борић који је пензионисани генерал.

Он је током исказа посредством видео-везе навео да никада о прогањању Муслимана и Хрвата није добио извјештај, нити је тога било, пренијели су београдски медији.

"Да је било, ја бих за то знао, и предузео бих сигурно мјере", додао је Борић, наводећи да је се с прољећа 1992. године, када је формиран Други корпус ВРС-а, већина муслиманског становништва већ била иселила из зоне одговорности те јединице.

"Одласком несрпског и доласком српског становништва из других крајева БиХ, војска се није бавила. То су радиле општинске власти, у сарадњи с другим општинама у које се одлазило и из којих се долазило. Ми се тиме нисмо бавили", рекао је Борић, наводећи да се ВРС искључиво бранила на фронту од хрватских и муслиманских снага.

Борић је напоменуо и да не зна да је неки од његових војника противзаконито поступао с ратним заробљеницима, наводећи да је за заробљенике био задужен орган безбједности, који га никада није извијестио о томе.

Хашки тужиоци сутра ће наставити унакрсно испитивање Борића.