latinica  ћирилица
22/04/2015 |  18:35 | Аутор: Агенције

Италија тражи од ЕУ да заустави плиму миграната

Италија је од почетка 2014. спасла животе око 200.000 миграната на мору, али њена "племенита, великодушна реакција није довољна", рекао је италијански премијер Матео Ренци у обраћању посланицима.
Либијска обала - Фото: AFP
Либијска обалаФото: AFP

Италија је извршила притисак на ЕУ да предузме конкретне, чврсте кораке како би зауставила плиму миграната на кријумчарским бродовима у Средоземном мору, која оставља све више жртава.

Италија је, такође, затражила да се поставе избјеглички кампови у земљама које се граниче са Либијом у сјеверној Африци, из које углавном испловљавају бродови са мигрантима, као и да се предузме војна интервенција против кријумчара.

"Знамо гдје кријумчари држе своје бродове, гдје се окупљају. Планови за војну интервенцију су ту", рекла је италијанска министарка одбране Роберта Пиноти за телевизију Скај ТГ24.

Мигранти

Она је говорила дан пред ванредни састанак шефова држава и влада ЕУ у Бриселу, сазван послије бродолома прошлог викенда код обала Либије у којем се, како се вјерује, утопило више од 800 миграната.

Ако се потврди, то ће бити највећи број миграната који су изгубили живот у само једном бродолому на Медитерану.

Пиноти је рекла да се опрезно нада да ће на сјутрашњем самиту ЕУ, сазваном на захтјев Италије, бити предузети опипљиви кораци када се ради о рјешавању кризе миграната.

Стотине миграната стижу на италијанске обале, пошто буду спасени на мору када њихови стари и претрпани бродови западну у проблеме.

"Мислимо да је ово тренутак у којем Европа треба да одлучи да спроведе међународну полицијску операцију, која ће стати на пут овој банди криминалаца", рекла је Пиноти.

Италија је од почетка 2014. спасла животе око 200.000 миграната на мору, али њена "племенита, великодушна реакција није довољна", рекао је италијански премијер Матео Ренци у обраћању посланицима.

"Тражимо од Европе да буде Европа, и то не само када дође вријеме да се припрема буџет", рекао је Ренци.

Он је додао да би свеобухватна, дугорочна стратегија ЕУ, са обухватнијим морским патролама и већим присуством у јужној Либији, помогла у борби против "водича робова 21. вијека".

Пиноти је указала да је Италија спремна да учествује у свакој војној интервенцији ако то од ње буде тражено, уколико та интервенција буде међународна мисија, са мандатом УН.

Она је додала да најезда миграната неће престати, наводећи да је "90 одсто њих из Нигерије, Етиопије, Сомалије, из мјеста гдје страхују да ће умријети".

"Не можемо да их спријечимо да напуштају своје домовине", навела је Пиноти.

Мигранти

И Ренци и Пиноти су наговијестили да би захтјеви за азил могли да буду обрађивани у избјегличким камповима у афричким земљама близу Либије, што би могло да укључује Тунис, Нигер и Судан.

Пиноти је додала да би тада било на свим земљама ЕУ да узму учешће у давању мигрантима статуса избјеглице или азила.

Она је позвала на подјелу одговорности, јер, како је истакла, "не могу сви мигранти да дођу у Италију".

Пошто је Италија прва земља ЕУ на коју мигранти спусте ногу, они остају у прихватним центрима, понекад и годинама, док се рјешавају њихови захтјеви за азил.

Мигрантима којима азил буде одбијен бивају издавани налози за протјеривање, али многи побјегну прије њиховог спровођења и упуте се у сјеверну Европу, да би се срели с рођацима.