latinica  ћирилица
22/04/2015 |  18:59 | Аутор: ТАНЈУГ

ЕК предложила закон о спречавању увоза ГМО усјева

Европска комисија предложила је данас нови закон који ће омогућити појединачним чланицама Европске уније да саме ограниче или забране увоз генетски модификованих усјева, чак и ако ЕУ буде одобрила њихово коришћење.

Најновији приједлог би, како оцјењује Ројтерс, могао да узнемири трговинске партнере Уније, посебно САД које желе да Европа у потпуности отвори своја врата за америчке ГМО усјеве у оквиру планираног споразума о слободној трговини између ЕУ и САД.

Осим тога, овај приједлог Комисије је наишао и на критике група за заштиту животне средине, које страхују да ће најновији прописи заправо дозволити прилив ГМО усјева. Комисија је, такође, саопштила да ће чланице које не буду жељеле ГМО усјеве бити у обавези да образложе такву одлуку.

Мишљења у погледу узгоја ГМО усјева у Европи су подијељена, па тако, док Британија снажно подржава њихов узгој, Француска је међу чланицама које се томе строго противе.

Једине европске државе у којима се тренутно гаје ГМО усјеви су Шпанија и Португал, гдје се узгаја кукуруз америчке компаније Монсанто "МОН810".