latinica  ћирилица
22/04/2015 |  19:07 | Аутор: ТАНЈУГ

Доеру и Гуиргису Пулицер за књижевност

Један од најпродаванијих књижевника прошле године Ентони Доер (41), писац емотивне и интимне драме о Другом свјетском рату "All the Light Wе Caannot Sее" освојио је Пулицерову награду у области фикције.

Доер je награду добио за кратка, елегантна поглавља која истражују људску природу и контрадикторну моћ технологије. Wегова прича наизмjенично прати слijепу Францускињу и младог нацистичког војника.

- То је предивно - рекао је Доер који је у том тренутку био у Паризу.

Пулицер и чек од 10.000 долара се додjељује за "изванредну фикцију америчког аутора који се бави америчким животом"

Пулицерову награду за драму добио је Стивен Адли Гуиргис за дjело "Betwееn Riverside and Crazy". У питању је мрачна комедија која поставља питања о животу и смрти, а говори о бившем полицајцу који у својој кући прави уточиште за сирочад која постају његова сурогат породица.

Пулицер за стручно дјело отишао је у руке Елизабет Колберт и "The Sixth Extinction: An Unnatural History", а жири је за то дјело рекао да се "бави истраживањем природе који приморава читаоце да размотре пријетње које владају у свијету невјероватних различитости".

Дејвид И. Кертзер је за "The Pope and Mušolini: The Secret History of Pius XI and the Rise of Fascism in Europe" освојио Пулицера за биографију, док је за историју награду добило дјело "Encounters at the Heart of the World: A History of the Mandan People" Елизабет А. Фен.

Пулицера за поезију добио је Грегори Пардло за "Digest", а Џулија Волф и "Anthracite Fields" за музику.