latinica  ћирилица
22/04/2015 |  19:09 | Аутор: ТАНЈУГ

Јачина долара руши профит Кока-коле

Америчка Кока-кола, упркос снажном обиму продаје, регистровао је нешто нижу кварталну зараду, пошто је јак долар умањио профит остварен у иностранству.

У првом кварталу, нето профит овог произвођача безалкохолних пића је достигао 1,56 милијарди долара, или 35 центи по акцији, што је 3,8 одсто мање у односу на исти период прошле године када је та компанија имала профит од 1,62 милијарде долара или 36 центи по акцији.

Приходи компаније су у истом кварталу скочили 1,3 одсто на 10,71 милијарду долара, што је изнад предвиђања аналитичара који су очекивали приходе од 10,66 милијарди долара.

Продаја Кока-колиних безалкохолних пића је у првом тромјесечју порасла за један одсто, али су ти резултати неутралисани валутним осцилацијама.

- Задовољни смо нашим солидним напретком на плану имплементације и спровођења глобалних стратешких иницијатива - изјавио је извршни директор америчке компаније, Мухтар Кент.

- Наставићемо, међутим, да на 2015. гледамо као на транзициону годину, јер ће за остваривање бенефита најављених иницијатива бити потребно вријеме, услијед неизвјесности и колебљивог макроекономског окружења - навео је Кент.

Нето профит Кока-коле је "склизнуо" у три од четири филијале те компаније у иностранству, при чему је највећи пад профита од 13,5 одсто регистрован у Латинској Америци, гдје је износио 578 милиона долара.

У Сјеверној Америци, зарада Кока-коле порасла је 19,4 одсто на 511 милиона долара.