latinica  ћирилица
22/04/2015 |  22:09 | Аутор: ТАНЈУГ

Одлучна офанзива на упориште Боко Харама

Уз подршку ваздушних снага, нигеријска војска извршила је инвазију на посљедње познато упориште исламиста из Боко Харама у шуми Самбиза.
Офанзива против Боко Харам - Фото: AP
Офанзива против Боко ХарамФото: AP

Циљ инвазије је да се коначно угуши шестогодишња побуна екстремиста, јавља Ројтерс позивајући се на војне изворе.

Војске Нигерије и сусједног Чада, Нигера и Камеруна већ два мјесеца воде координирану борбу да разбију побуњенике који су у својој борби за успотављање исламистичке државе до сада убили и киднаповали више хиљада људи.

Шума Самбиза на сјевероистоку Нигерије налази се око 100 километара од села Чибок гдје је Боко Харам прије годину дана из интерната киднаповао више од 200 ученица. Обавјештајци су вјеровали да их побуњеници држе у тој шуми, али америчке беспилотне летјелице их досда нису снимиле.

Екстремисти су почетком године држали под контролом територију величине Белгије, али од тада су изгубили много дијелова. Боко Харам и даље представља велику опасност за цивиле, а неуспјех у борби против исламиста је један од разлога што је бивши предсједник Гудлак Џонатан изгубио изборе, а нови Мухамаду Бухари је обећао да ће учинити све да их побиједи. Он је рекао и да ће учинити све да спасе дјевојчице из Чибока, али није могао да обећа да ће их наћи, наводи Ројтерс.