latinica  ћирилица
22/04/2015 |  22:33 | Аутор: СРНА

Јереван за нормализацију односа с Анкаром

Предсједник Јерменије Серж Сарксијан рекао је данас да је спреман на нормализацију односа са Турском, два мјесеца након што је повукао мировни споразум из парламента, оптужујући Турску за недостатак политичке воље да се оконча 100 година нетрпељивости између двије земље.

Говорећи уочи обиљежавања стотину година од покоља Јермена у вријеме Отоманског царства, Сарксијан је рекао да за нови почетак преговора не смије да буде предуслова и да неће инсистирати да Турци прихвате да су починили геноцид.

"Ми ћемо на крају успоставити нормалне односе са Турском и то ће бити без постављања услова", рекао је он.

Сарксијан је рекао да процес помирења може да почне када турско руководство буде спремно да успостави нормалне односе без предуслова, те да је споразум повукао из парламента како би Турској послао политичку поруку.

Јерменија је у октобру 2009. године потписала више протокола са Турском о успостављању дипломатских односа и отварању граница, али је дошло до застоја уз међусобне оптужбе о постављању нових услова и покушајима измјене споразума.

Десетине владиних делегација, укључујући предсједнике Француске, Русије, Србије и Кипра, присуствоваће обиљежавању годишњице покоља Јермена у Јеревану у петак, 24. априла.