latinica  ћирилица
22/04/2015 |  22:43 | Аутор: СРНА

Илић: Лет на вријеме најављен, авион имао све потребне документе

Пилот Сретен Илић који је управљао авионом у којем је био предсједник Републике Српске Милорад Додик, који је путовао на релацији Бањалука-Јереван и враћен је, јер Турска није одобрила лет преко њене територије, рекао је да је лет био на вријеме најављен и да су посједовали све потребне документе.
Један од три документа потребна за летове у Европи - Фото: СРНА
Један од три документа потребна за летове у ЕвропиФото: СРНА

Илић је нагласио да је од Јерменије јуче стигло одобрење за слијетање у Јереван, након чега су у систем "Еуроконтрола" пустили план за лет Бањалука - Бургас, Бургас - Јереван, што значи да су их у истом тренутку у систему имали и Турска, и Бугарска и Јерменија.

"Све је урађено у складу са утврђеном и уобичајеном процедуром. Од како смо пријавили лет и добили дозволу за слијетање у Јереван, нико из Турске нас није обавијестио да је лет одбијен или да нешто додатно траже. Ту информацију смо добили тек у Бургасу", додао је Илић.

Он је рекао да је авион из Бањалуке јутрос у 9.00 часова полетио са свим потребним документима за Бургас, гдје је слетио око 10.30 часова.

Илић наглашава да је и до сада ишао са истим таквим папирима, а ријеч је о три документа која су потребна за лет било гдје у Европи, те да су летови обављани без проблема.

"Са таква три документа смо и до сад летјели и прелијетали Турску и никада нисмо имали проблема", истиче Илић.

Он је навео да су у Бургасу узели гориво и сјели у авион да наставе пут, када је контрола летења позвала капетана да дође на торањ и саопштила да није дозвољен прелет преко Турске.

"Вријеме се кварило на дестинацији, ишла је и ноћ, а нисмо имали добру алтернацију, и све је то чинило ситуацију доста неизвјесном и ми смо одлучили у 15.00 часова да се вратимо у Бањалуку. Кад смо дошли у Бањалуку, сазнали смо да смо добили одобрење од Турске", додао је Илић.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик у Јеревану је требао да присуствује манифестацијама посвећеним обиљежавању стотину година од геноцида над Јерменима.

Један од три документа потребна за летове у Европи

Један од три документа потребан за летове у Европи