latinica  ћирилица
25/04/2015 |  12:59 | Аутор: Ројтерс

Непал: У разорном земљотресу готово 1.200 мртвих (ВИДЕО)

Према посљедњим подацима у разорном земљотресу јачине 7,9 степени Рихтера који је погодио главни град Непала и густо насељену долину Катмандуа, погинуло је 1.180 лица, а страхује се да је много људи заробљено у рушевинама, саопштили су званичници.
Непал - земљотрес - Фото: AP
Непал - земљотресФото: AP

Страхује се да је број жртава већи, јер су многи остали заробљени испод рушевина, јавља Ројтерс.

Најмање 50 људи остало је заробљено када се у непалској престоници Катмандуу срушио храм из 19. вијека. Очевици тврде да се у том граду срушило још неколико зграда, а људи су у паници трчали улицама.

Национални радио позива грађане да сачувају присебност и да остану напољу, јер се страхује од могућих накнадних удара.

Због снажног потреса, покренуле су се лавине у предјелу око Монт Евереста, јавља Си-Ен-Ен.

Потрес се осјетио и у Њу Делхију и другим градовима на сјеверу Индије. 

Потпуно уништен бисер УНЕСКО-ве баштине

Долина Катманду је због бројних културно-историјских споменика уписана на листу светске баштине УНЕСКО-а. Један од седам ових споменика је Дурбар трг ("дворски трг") који има облик спиралне шкољке, једног од симбола Буде. Овај споменик је потпуно уништен у данашњем земљотресу који је погодио Непал.

Српске алпинисткиње безбједне у Непалу 

Чланице прве женске експедиције у којој се налази седам алинисткиња из Србије и Биљана Меденица из Планинарског клуба "Комови" из Црне Горе безбједне су након земљотреса у Непалу у у коме је погинуло најмање 876 особа.

"Тек послије више провјера, могу рећи да је све у реду са нашима. Нема бриге. Битно је да су сви живи и здрави, остале ситнице и процедуре повратка у овом тренутку уопште нису битни", пише на порталу тима који је организовао експедицију.

Прва женска експедиција у којој је седам алпинистикња из Србије и једна Црне Горе, кренула је 16. априла на Хималаје у освајање врха Тарпу Чули висине 5.663 метра.

Циљ тог пројекта под именом "Настави да се пењеш и отвори свој ум" је стварање услова за повећање мобилности жена и подизање свијести о заштити животне средине.

Вашингтон шаље спасиоце и помоћ од милион долара

САД су данас најавиле слање спасилачке екипе као и прву новчану помоћ од милион долара за помоћ Непалу, погођеном разорним земљотресом у коме је према посљедњим информацијама погинуло близу хиљаду људи, саопштила је америчка агенција за помоћ /УСАИД/.

"Канцеларија за помоћ у катастрофама у иностранству /ОФДА/, која је дио Агенције послаће спасилачку екипу и помоћ Непалу да би одговорио на посљедице земљотреса", навео је директор Канцеларије ОФДА Џереми Конидук, на "твитер" налогу.

Он је додао да је одобрено и милион долара помоћи, пренио је АФП.

Званичник Бијеле куће потврдио је да је амерички предсједник Барак Обама обавијештен о ситуацији у Непалу.

Он је додао да су 634 лица погинула у долини Катманду, а најмање 300 у самом граду, преноси Ројтерс.