latinica  ћирилица
25/04/2015 |  14:00 | Аутор: СРНА

У Српској 67 подручних школа са пет или мање ученика

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић изјавио је да 67 основних школа у Српској има подручна одјељења са пет или мање ученика, те да комисија ресорног министарства ради анализу која ће показати да ли има изгледа да ће у наредних пет година у тим школама бити повећаван број ђака.
Дане Малешевић - Фото: СРНА
Дане МалешевићФото: СРНА

"Школе се гасе због смањења наталитета и Министарство не може на то да утиче. Ипак, пролонгираће се гашење школа у којима постоји наговјештај да ће бити повећан број ученика, а школе које немају перспективу и имају испод пет ученика биће затворене", рекао је Малешевић у Градишци.

Он је истакао да ће Министарство, у сарадњи са локалним заједницама, обезбиједити превоз ученика из угашених подручних одјељења у централне школе.

"У школама са малим бројем ученика постоји и проблем лоше социјализације дјеце и неприродних комбинација одјељења, што је најгоре управо за те ученике", нагласио је Малешевић.

Према његовим ријечима, у појединим централним основним школама од шестог до деветог разреда школује се 19 ученика, те је и њихов статус упитан.

"Да ли ће се ове школе претворити у подручна одјељења са пет разреда зависиће од тога да ли су смјештене у рубним општинама и постоји ли путна комуникација и могућност да се ученици превозе до већих основних школа", навео је Малешевић.

Он је нагласио да ће Министарство одлуке о судбини основних школа са мањим бројем ученика доносити у сарадњи са локалним заједницама у којима се оне налазе.