latinica  ћирилица
25/04/2015 |  15:25 | Аутор: СРНА

Завршен 5. сабор СНСД-а: Додик поново предсједник странке (ВИДЕО)

Избором чланова Главног одбора, Надзорног одбора и статутарне комисије завршен је Пети Сабор Савеза независних социјалдемократа у Источном Сарајеву.
И.Сарајево: Пети сабор СНСД-а - Фото: РТРС
И.Сарајево: Пети сабор СНСД-аФото: РТРС

Изабрано је 320 чланова Главног одбора који ће мандат обављати у наредне четири године.

Према Статуту, предсједник Главног одбора је Милорад Додик, који је поново изабран за предсједника странке.

Чланови Главног одбора изабрани су једногласно као и чланови Надзорног одбора чији је предсједник Радмила Чичковић.

Сабор је дао једногласну подршку и избору статутарне комисије.

Додик: Референдум о статусу Српске могућ 2018.

Предсједник СНСД-а Милорад Додик рекао је данас да ће, уколико до 2017. године не буде видљивих елемената стабилизације и уважавања ставова Републике Српске, те враћања њених ингеренција у складу са Уставом БиХ, у 2018. години бити предложено Народној скупштини да распише обавезан референдум о статусу Српске. Додик је на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву, по завршетку 5. Сабора СНСД-а, истакао да ће приједлог на референдуму бити самостална држава Република Српска.

"Устав и закон Републике Српске предвиђају референдум, јер ми не проводимо референдум на нивоу БиХ, него на нивоу Републике Српске", појаснио је Додик.

Према његовим ријечима, ово је став СНСД-а који је изнесен у Декларацији "Република Српска - слободна и самостална будућност и одговорност" око којег могу да се окупе и друге странке и невладине организације.

Он је најавио да ће крајем 2017. године бити одржана конвенција СНСД-а на којој ће бити оцијењено да ли је почео процес уважавања ставова Републике Српске и шта ће бити предложено Народној скупштини Српске.

Додик, који је данас поново изабран за предсједника СНСД-а, поручио је да БиХ, да би била европска, прво мора бити Дејтонска и да нема европске БиХ без дејтонске БиХ.

Цвијановић: Српска нема алтернативу - ни у полиричком, ни у економском смислу

За Савез независних социјалдемократа Република Српска нема алтернативу, ни у политичком, ни у економском смислу, она је трајна и одржива, а сва поступања СНСД-а као политичке партије остају везана за овакво виђење Републике Српске, нагласила је међународни секретар СНСД-а Жељка Цвијановић.

Она је истакла да треба узети у обзир неколико ствари, а прва је да је од рата па до данас транзицију у БиХ углавном, конципирала и водила, а често и финансирала међународна заједница, и да многа од тих рјешења нису дала очекиване резултате ни у политичком, ни у економском смислу.

Нагласила је да је јасно да су и домаће и стране инвестиције далеко испод очекиваног нивоа, и да обезбјеђење привредног раста и повећање запослености остају суштински приоритети у даљем раду.

Усвојена Декларација о антифашизму

Задатак СНСД-а је да не дозволи омаловажавање и минимализацију антифашистичке борбе српског народа, као ни политичку ревизију и фалсификовање историје, истиче се у Декларацију о антифашизму, коју су данас једногласно усвојили учесници 5. Сабора СНСД-а у Источном Сарајеву.

"СНСД ће његовати и афирмисати антифашистичке вриједности и тековине антифашистичке борбе српског народа у цијелом друштву, а посебно преношењем ових вриједности на младе генерације", наводи се у Декларацији.

У документу се упозорава да такви покушаји долазе од појединаца и група који су сљедбеници снага на губитничкој страни или су отворено подржавале фашизам.

"Седамдесет година од завршетка Другог свјетског рата и побједе над фашизмом и нацизмом, у региону и ширем међународном окружењу јављају се разни облици неофашистичких, неонационалистичких и других ретроградних, давно поражених идеологија и екстремистичких, радикалних и милитантних покрета и организација. Под маском демократских слобода, настоје легализовати своје дјеловање у прерушеном политичком облику", наводи се у Декларацији.

У овом документу се упозорава да "отровна" идеологија ових покрета, као и у давној прошлости, када стекне одређени политички утицај, наноси непоправљиву штету, прије свега њиховим властитим народима и државама, као и другим народима.

У Декларацији се наводи да је антифашизам највећа цивилизацијска тековина прошлог вијека али и идеал наше прошлости, као и залог будућности, те да су вриједности савремене демократије и антифашистичке борбе уграђене у темеље Републике Српске, Устав Српске и институционално правни и политички систем.

"Придружујемо се обиљежавању побједе над фашизмом 9. маја ове године широм свијета у Москви, Паризу и Бриселу на Дан побједе и Дан Европе. У то име, упућујемо наше поруке мира и изражавамо своју солидарност са свим напредним народима и државама, као и нашу чврсту приврженост антифашистичким и другим демократским вриједностима и тековинама", каже се, између осталог, у Декларацији.

Усвојена Декларација о економском развоју

 СНСД ће иницирати да Република Српска, у оквиру својих надлежности, покрене и проведе реформе да би побољшала пословно окружење за домаће и стране инвеститоре, наводи се у Декларацији о економском развоју усвојеној данас на Петом Сабору СНСД-а.

СНСД је спреман на широку сарадњу са свим нивоима власти и међународним институцијама у провођењу економских реформи и убрзавању процесу интеграција у ЕУ.

Међутим, неће чекати да рјешења за излазак из кризе и напредак економије добије од међународне заједнице или институција БиХ, наводи се у Декларацији.

"Сви савјети су добродошли, али СНСД је свјестан да сами морамо трагати за властитим начином прилагођавања и јачања домаће привреде да бисмо обезбиједили повећање инвестиција, повећање запослености и брже и правичније рјешавање социјалних проблема, те распоред терета према економској кризи", наводи се у Декларацији.

У овом документу се истиче да данас, када је потребно стимулативније пословно окружење за стране и домаће инвеститоре, међународна заједница нема велики интерес, а ни потребни ауторитет за провођење новог круга реформи.

Нови круг реформи мора дати шансу знању, иновацијама, предузетништву и конкуренцији, треба исправити грешке у процесу транзиције, дати одговоре на изазове кризе и допринијети промјени привредне структуре и повећању конкурентности домаће привреде.

"Ако желимо управљати властитим развојем, господарити властитим ресурсима, повећати запосленост и стандард становништва, стварати и јачати средњу класу, неопходно је подизање конкурентности домаће привреде", истиче се у овом документу.

Да би се то постигло потребна је нова стратегија интегрисања ресурса, знања, технологије и тржишта, односно модерна стратегија реиндустријализације која ће зауставити деиндустријализацију, побољшавати привредну структуру, подстицати иновације, образовање чинити селективнијим, интегрисати науку и привреду и отварати нова и добро плаћена радна мјеста.

СНСД ће, како се наводи, посебну пажњу посветити подстицању слободе предузетништва, стимулисању примјене модерне технологије у производњи, стимулисању примјене иновација у производњи, подстицању стварања кластера.

Посебна пажња биће посвећена и подстицању промоције домаћих производа на сајмовима у иностранству, контроли одржавања конкуренције на домаћем тржишту, заштити домаћих производа од нелојалне конкуренције и монопола.