latinica  ћирилица
25/04/2015 |  17:38 | Аутор: СРНА

Отворен парк руско-српског пријатељства у Доњој Трнови

У меморијалном комплексу палим борцима - жртвама фашистичког терора из Срема и источне Босне, у Доњој Трнови код Угљевика данас је отворен је парк руско-српског пријатељства у којем су замјеник руског амбасадора у БиХ Алексеј Керестеџијанц и начелник општине Угљевик Василије Перић посадили прво дрво парка - брезу, која представља симбол љубави и слободе.
Замјеник руског амбасадора у БиХ Алексеј Керестеџијанц и начелник општине Угљевик Василије Перић посадили прво дрво парка - брезу - Фото: СРНА
Замјеник руског амбасадора у БиХ Алексеј Керестеџијанц и начелник општине Угљевик Василије Перић посадили прво дрво парка - брезуФото: СРНА

Поводом припрема за обиљежавање 70 година од побједе над фашизмом, данас је у овом мјесту, уз подршку руске амбасаде у БиХ, организована радна акција на уређењу Спомен гробља и Споменика палим борцима.

"У Русији знају за подвиге партизана који су дали своје животе у веома тешкој борби против фашизма. На овим просторима биле су ударне фашистичке бригаде и самим тим нису могли да учествују на источном фронту, а то је резултирало великом побједом над фашизмом", рекао је Керестеџијанц.

Подсјећајући да су се овдје водиле борбе 1944. године, он је рекао да је поносан јер је побједа извојевана.

Начелник општине Угљевик Василије Перић рекао је да су пријатељство и братске везе између руског и српског народа нераскидиве.

"Руски и српски народ су се заједно супротставили и побиједили велико зло у прошлом вијеку - фашизам. Садњом бреза симболизујемо вјечну љубав и борбу за слободу ова два народа", поручио је Перић.

Он је рекао да ће уредити и његовати парк Руско-српског пријатељства и изразио задовољство што су у Доњој Трнови присутни родољуби из матице Србије.

"Радује ме то што смо се сабрали у слози да кажемо да слобода и мир ни по коју цијену немају алтернативу", рекао је Перић грађанима, потомцима страдалих у Другом свјетском рату и представницима Субнора, борцима мајевичког краја из претходног одбрамбено-отаџбиснког рата...

Предсједник Скупштине СУБНОР-а Угљевик Ратко Ђурковић рекао је да је данашња радна акција имала за циљ уређење спомен гробља и споменика на коме се налази 3.279 имена погинулих у Другом свјетском рату свих националности. /