latinica  ћирилица
25/04/2015 |  17:52 | Аутор: Агенције

Загреб: Завршен протест корисника кредита у швајцарцима

Вишечасовни протест удружења "Франак" у Загребу на којем се окупило између 8.000 и 10.000 грађана из цијеле Хрватске, али и из Србије и Босне и Херцеговине, завршен је послијеподне испред сједишта Владе и Сабора, а протекао је без инцидената.
Загреб: Протест корисника кредита у швајцарцима - Фото: ТАНЈУГ
Загреб: Протест корисника кредита у швајцарцимаФото: ТАНЈУГ

Корисници кредита у швајцарској валути, окупљени у удружењу Франак", протестом су жељели да појачају притисак на власт како би дугорочно био ријешен њихов проблем. Они траже конверзију кредита у куне по курсу који је вриједио на дан потписивања уговора о кредиту, као и да камата буде онаква каква је била на почетку кредита.

Такође, траже и поврат свих преплаћених средстава. Сматрају да је главни кривац за стање Хрватска народна банка, па траже оставку гувернера Бориса Вујчића.

Због тога је дио демонстраната у протестној колони која се кретала централним градским улицама протестовао испред сједишта ХНБ, као и испред сједишта Владе на Марковом тргу.

На почетку скупа, око поднева, на Тргу Фрање Туђмана окупило се око 4.000 грађана који су у Загреб допутовали аутобусима из цијеле Хрватске. Подршку им је дало и 50-так чланова београдског удружења "Ефектива", који су организовано аутобусом стигли у главни град Хрватске.

"Банке наступају организовано у цијелом региону, организовано варају људе на исти начин. Нама ништа друго није преостало него да се самоорганизујемо и да им вратиимо истом мјером", рекао је координатор удружења "Ефектива" Марко Васић.

Окупљени демонстранти носили су транспаренте на којима је писало: "Стоп дужничком ропству", "Пазите с ким банкарите" и "Против лихве и лихвара! Вратите нам наше достојанство!", а гости из Београда носили су црвене картоне. Током протестне шетње до главног загребачког Трга бана Јелачића окупљењи су звиждали и узвикивали "Лопови, лопови".

Загреб: Протест корисника кредита у швајцарцима

На главном загребачком тргу придружили су им се представници других удружења, међу њима и чланови удружења ветерана и ратних инвалида који већ мјесецима у шатору испред Министарства бранитеља траже оставке челних људи тог министарства.

Током трајања протеста у граду је на снази била посебна регулација саобраћаја, а читав догађај обезбјеђивале су јаке полицијске снаге. Према процјенама полиције, на протесту је учествовало између 8.000 и 10.000 грађана.

Сабор је у јануару прихватио измене Закона о потрошачком кредитирању којима се курс швајцарске валуте у наредних годину дана фиксира на 6,39 куна, на терет финансијских институција. У тих годину дана покушаће се пронаћи дугоророчно рјешење.

Процјењује се да је у Хрватској још око 60.000 кредита с клаузулом у швајцарској валути, углавном стамбених.