latinica  ћирилица
25/04/2015 |  20:35 | Аутор: sputniknews.com

Ово је најбржи воз на свијету (ВИДЕО)

Јапански „маглев“, најбржи путнички воз на свијету, оборио је властити рекорд постигавши у пробној вожњи брзину од 603 километара на час.
Јапански "маглев" најбржи воз на свијету - Фото: Screenshot/YouTube
Јапански "маглев" најбржи воз на свијетуФото: Screenshot/YouTube

Претходни рекорд тог воза, чији је принцип рада заснован на такозваној магнетској левитацији, износио је 581 километар на час, а постигнут је 2003. година.

Јапанска жељезничка мрежа веома брзих возова једна је од најнапреднијих на свијету, има стотине возова који саобраћају сваког дана са минималним кашњењем.

За разлику од обичних “шинкансен“ или “метак возова“, који саобраћају по челичним шинама, возови магнетске левитације јуре изнад шина, уз помоћ моћних магнета.

Тест линија “маглева“, недалеко од планине Фуџи, око 80 километара западно од Токија, развија технологију која ће бити коришћена на будућој прузи од 410 километара, и смањиће вријеме путовања између Токија и Осаке на само нешто више од сат времена.

Тренутно се “шинкансенима“ путује најмање три сата између та два града.

Маглев возови су почели као пројекат “Јапан ерлајнса“ и националне жељезнице, уз подршку владе, а до сада су прошли деценије тестирања.

Изградња пруге између Токија и Осаке, која ће, према очекивању, коштати више од 9.000 милијарди јена (76 милијарди долара), почела је 2014. Та линија, која ће углавном ићи испод планина, требало би да почне да функционише крајем 2020-их.

Сличан жељезнички систем функционише већ у Шангају у Кини, и повезује аеродром у предграђу тог лучког града с градским метроом.