latinica  ћирилица
25/04/2015 |  20:53 | Аутор: СРНА

У Јемену у посљедња 24 часа погинуло најмање 90 лица

Најмање 90 лица погинуло је у посљедња 24 часа на југу Јемена у ваздушним нападима коалиције предвођене Саудијском Арабијом и у сукобима између шиитских Хуту побуњеника који уживају подршку Ирана и снага лојалних протјераном предсједнику Абедрабо Мансур Хадију.

У Адену, граду на југу Јемена и у сусједној провиницји Лахеџ у сукобима и ваздушним нападима погинуло је 46, а рањена су 32 шиитска побуњеника, саопштили су војни извори.

У сукобима у два града на југу Јемена, Далеху и Лодеру, погинуло је најмање 38 лица, наводе исти извори.

Хуту побуњеници, који су освојили велике дијелове Јемена и протјерали Хадија, затражили су потпуни прекид ваздушних удара које изводи коалиција на челу са Саудијском Арабијом као услов за преговоре уз посредовање УН, пренио је АФП.

Амерички државни секретар Џон Кери позвао је сукобљене стране у Јемену за преговарачки сто како би били окончани сукоби у тој земљи.

"Ово мора бити двосмјерна улица", рекао је Кери новинарима.

Он је додао да је потребно да шиитски побуњеници и они који могу да утичу на њих буду спремни да сједну за преговарачки сто.

УН су већ одредиле посредника и чини се да су обје стране спремне да разговарају о локацији за мировне преговоре, рекао је Кери и додао да је сада кључно приступити што прије преговорима јер је политичко рјешење апсолутно неопходно.