latinica  ћирилица
25/04/2015 |  21:44 | Аутор: СРНА

Градишка: Педстављен Вуков календар "Даница 2015"

У организацији огранка Вукове задужбине Градишка, у Културном центру у овој општини вечерас је представљено 22. издање Вуковог календара "Даница 2015" и "Даница за младе".
Градишка: Педстављен Вуков календар "Даница 2015" - Фото: СРНА
Градишка: Педстављен Вуков календар "Даница 2015"Фото: СРНА

 
Главни уредник "Данице" Миодраг Матицки рекао је да је овогодишње издање посвећено великом јубилеју 200 година од првог објављивања Вукове "Општенародне песмарице" и 150 година од његове смрти.

Вукова задужбина вечерас је представила и фототипско издање његовог "Ковчежића", штампала на њемачком језику "Усмено благо Срба", што су вечерас, такође, представили градишким претплатницима часописа "Даница", којих има 220.

Матицки је истакао да је"Ковчежић" књига коју је Вук желио али није објавио, а замишљена је као први српски магазин штампан према новом правопису објављеном 1849. године.

"`Ковчежић` обрађује све најбитније о српском народу, а то су његова историја, језик и обичаји", навео је Матицки.

Управник Вукове задужбине Љубомир Милутиновић рекао је да је Министарство културе Србије овој задужбини одобрило средства за дигитализацију дјела Вука Стефановића Караџића, а пројекат који подразумијева дигитализацију 35 књига планиран је да се релизује у наредне три године.

"Након тога ће сви који желе, моћи преко интернета бесплатно да читају и изучавају Вукова дјела", истакао је Милутиновић.

Предсједник Огранка Вукове задужбине у Градишци Весна Крунић рекла је да ће овај огранак наредне године прославити 15 година постојања.