latinica  ћирилица
26/04/2015 |  16:51 | Аутор: СРНА

Министар Мирјанић посјетио фармере у Градишци и Српцу (ВИДЕО)

Министар пољопривреде шумараства и водопривреде Републике Српске Стево Мирјанић посјетио је данас два произвођача млијека на подручју општине Градишка и фарму свиња у Кладарима код Српца.
Министар Стево Мирјанић посјетио фармере у Градишци и Српцу - Фото: СРНА
Министар Стево Мирјанић посјетио фармере у Градишци и СрпцуФото: СРНА

На подручју општине Градишка министар је посјетио произвођаче млијека Радомира Тошића у Береку и Самира Цимиротића у Дубрави.

Мирјанић је рекао да је ријеч о двије најбоље породичне комерцијалне фарме у Републици Српској у којима се примјењује висока технологија.

"Власници фарми су тачно утврдили циљ, имају визију свог развоја и као такви ће их Министарство подржати. Структура ових фарми сврстава их у ред потенцијалних репроцентара, којих недостаје на тржишту расплодних грла", каже Мирјанић.

Као највећи проблем фармера, министар је истакао недостатак земљишта за производњу сточне хране, те навео да ће на то Министарство одговорити конкретним мјерама.

Он је напоменуо да одлуке о додјели земљишта у закуп припремају органи локалних заједница, те да ће се по завршетку тог посла утврдити приједлог критеријума за додјелу земљишта.

Према његовим ријечима, Министарство у овом процесу даје сагласност на приједлоге локалних заједница, а циљ је да модел одговара произвођачима.

Он је нагласио да поједини корисници земљишта, који немају стоку, захтијевају веће површине земљишта, чак и узурпирају веће површине, што се "мора спријечити по сваку цијену".

"У наредној расподјели државног земљишта сви фармери треба да добију онолико земљишта колико им је потребно да произведу храну за стоку", навео је Мирјанић.

Приликом посјете фарми свиња Мише Маљчића у Кладарима на подручју општине Србац, Мирјанић је истакао да су произвођачи веома добро прихватили одлуку Владе Републике Српске о интервентном откупу свиња.

"Влада ће и убудуће доносити сличне мјере да би заштитила домаће произвођаче и подстакла производњу", рекао је Мирјанић.

Он је потврдио да је Министарство добило писмо намјера фарми за узгој свиња "Топ фарм" из Нове Тополе и "Кантри порк" из Пелагићева за пружење подршке у процесу извоза свињског меса у Русију.

Мирјанић је најавио да ће о теми пласмана свињског меса на инострана тржишта у сриједу у Министарству бити обављен разговор са произвођачима и месопрерађивачима.

Произвођач млијека из Дубраве Самир Цимиротић каже да његова фарма тренутно има око 280 грла говеда, а од чега је око 120 музних крава. Крајем прошле године увезао је 40 јуница из Шведске, а у фази је изградња новог објекта капацитета око 90 музних крава.

Цимиротић је додао да тренутно дневно производи до 1.800 литара млијека и да је циљ да до краја године производњу повећа на више од 3.000 литара дневно.

Он је истакао да произвођачи млијека, када је ријеч о његовом квалитету, могу да задовоље захтјеве ЕУ и да су 95 одсто тих захтјева већ испунили.

"Фрамери не могу да утичу на пласман млијека из мљекара и проналажење начина за извоз млијека на инострано тржиште", каже Цимиротић.

Радомир Тошић из Берека на фарми има око 120 грла, а констатно је у процесу муже око 50 крава.

Дневно производи око 1.200 литара млијека, узгаја и јунице, које већином користи за увећавње музног стада, а у мањем броју продаје.

Власници ове двије фарме истакли су да за њихово оснивање и рад нису подизали кредит већ су улагали властита средства и полако проширивали производњу.