latinica  ћирилица
26/04/2015 |  19:54 | Аутор: Блиц

Милановић критиковао Грабар Китаровић у Јасеновцу

На данашњој комеморацији у Спомен парку Јасеновац, хрватски премијер Зоран Милановић у свом говору осврнуо се на поступке предсједнице Колинде Грабар Китаровић ријечима: "Када политичар каже да је на стадиону гдје се ори 'За дом спремни' величанствено, боље да то прећути и да оде."
Зоран Милановић - Фото: ТАНЈУГ
Зоран МилановићФото: ТАНЈУГ

- Када политичар, када јавно одговорна особа коју је бирао хрватски политички народ, каже да је величанствена атмосфера на стадиону на којем се скандирало, односно урлало "За дом спремни', онда је боље да то прећути или да хладно и достојанствено оде с тог стадиона. То није величанствена атмосфера, то је тужна атмосфера, то је туробна атмосфера. Волим Хрватску и волим да побиједи 10:0, али не на такав начин, не по сваку цијену. Живјела модерна и хумана Хрватска - поручио је Милановић и закључио своје обраћање.

Спомињање стадиона и скандирања "За дом спремни" очгледна је алузија на изјаву предсједнице Грабар Китаровић након недавног сусрета Хрватска-Норвешка, на којем се спорадично скандирало, а репрезентација је због тога касније зарадила казну, пише Јутарњи лист.

Оскаровац Бранко Лустиг је, као изасланик предсједнице Колинде Грабар Китаровић, положио вијенац, али дио окупљених се окренуо и отишао уз коментар: "То нећемо гледати. Да је хтјела, дошла би".

Предсједница Колинда Грабар Китаровић посјетила је у сриједу комплекс Јасеновац уочи традиционалног обиљежавања пробоја логораша који је заказан у недјељу.

Предсједници многи замјерају да се "ненајављено указала у Јасеновцу", како би данас избјегла сусрет са премијером Зораном Милановићем, а да ће на комеморацији у Блајбургу, 16. маја, одржати јавни говор.

На мјесту гдје се, како у загребачким "Новостима" пише Ивица Ђикић, "мање моли за жртве, а више велича усташтво и слави никад пребољена НДХ". Аутор додаје и да је у та два призора из живота хрватске предсједнице, самотњачки у Јасеновцу и распојасани на Блајбургу, садржана и жалосна истина о Хрватској.