latinica  ћирилица
27/04/2015 |  08:51 | Аутор: ТАНЈУГ

САД: У протестима због смрти Афроамериканца ухапшене 34 особе (ВИДЕО)

Полиција у америчком граду Балтимору саопштила је данас да је ухапсила 34 особе, а да је шест полицајаца повријеђено током јучерашњих протеста хиљада демонстраната поводом смрти једног младог Афроамериканца.

"Мали дио учесника јучерашњих протеста изазвао је насиље у центру града и у западном дијелу протекле ноћи и рано јутрос, након што су демонстрације јуче биле углавном мирне током цијелог дана. Око 34 особе су ухапшене, а шест полицајаца задобили су мање повреде", рекао је представник полиције Џереми Силберт, а пренио АФП.

У суботу је на хиљаде људи изашло на улице Балтимора, захтијевајући одговоре у вези са случајем Фредија Греја, 25. годишњег Афроамериканца који је преминуо док се налазио у полицијском притвору.

Након више сати мирног протеста, дио демонстраната почео је да баца лименке и пластичне флаше на полицајце и ломи прозоре на полицијским возилима и излоге радњи, пренио је АП.

У нередима је повријеђено двоје људи, а најмање десетак је ухапшено, јављено је у првим вијестима.

Раније у току јучерашњег дана, окупљени су носећи плакате са натписима "Затворите полицајце убице!" и "Уједините се!", прошетали од болнице гдје је младић преминуо до градске скупштине, гдје су испунили градски трг.

Греј је преминуо 19. априла након што је задобио фаталну повреду кичме док се налазио у полицијском притвору.

Његова смрт интензивирала је националну дебату о полицијском поступању према Афроамериканцима.

Најновији протести услиједили су пошто је замјеник комесара полиције саопштио да је Греју требало да буде указана медицинска помоћ на мјесту хапшења, прије него што је стављен у комби са лисицама и без појаса, чиме су прекршена правила службе.

Грејова смрт упоређена је са убиствима других ненаоружаних Афроамериканаца, које су починили полицајци бијелци у Њујорку и Фергусону, навела је америчка агенција.