latinica  ћирилица
27/04/2015 |  09:12 | Аутор: Агенције

Србија прва у Европи уводи систем преджетвеног финансирања

Србија је прва земља у Европи која ће од 1. јуна почети да примјењује Закон о преджетвеном финансирању. Успостављање тог система омогућиће пољопривредницима да лакше дођу до финансијских средстава користећи као залог будући род, изјавила је Танјугу шеф одсјека за аналитику и статистику Министарства пољопривреде и заштите животне средине Милица Јевтић.

"Тај систем финансирања подразумијева да ће пољопривредни произвођачи имати олакшан приступ финасијским средствима јер ће као залог за обезбјеђење позајмице користити будућу пољопривредну производњу и неће морати да полажу хипотеку као обавезан начин осигурања као до сада", објаснила је Јевтићева.

Она је подсјетила да је то у највећем броју случајева био ограничавајући фактор за добијање кредита.

Нови систем предвиђа да корисници предсјетвеног финансирања буду физичка и правна лица и предузетници и да се све ове категорије могу наћи на страни дужника и имати улогу повјериоца, прецизирала је Јевтићева.

Она очекује да ће најчешћи случај бити да физичка лица добију позајмице од банака и прерађивача, као правних лица, али и додала да ће и други пољопривредни произвођачи моћи да их финансирају кроз овај систем, ако нађу интерес за то. "Важно је поменути да ће уговор о финансирању бити обавезан, повјерилац и дужник ће морати да потпишу и да региструју тај уговор у Агенцији за привредне регистре (АПР), и он ће бити гарант испуњења обавеза и права из уговора", додала је Јевтићева.

Истакла је да су у току интензивне припреме и успостављање свих механизама за почетак примјене оваквог начина финансирања. "Министарство тренутно ради на успостављању посебног регистра уговора о финансирању који ће водити Агенција за привредне регистре и све залоге ће  уписивати у тај регистар, тако да ће се тиме обезбиједити транспарентност, с обзиром на то да ће и регистар бити јаван и на тај начин омогућиће заштиту и повјериоца и дужника", навела је Јевтићева.

Такође, ради се и на припреми правилника који треба да буде усвојен током маја и тај правилник ће се односити управо на тај регистар, чиме ће бити завршен комплет законских аката неопходан да би се почело са примјеном овог начина финансирања.

Јевтићева је напоменула да Закон предвиђа овакав начин финансирања у области биљне производње, али је у плану да законски оквир буде проширен у будућности, тако да се и сточна грла могу користити као залога будуће производње. "Ми смо веома поносни на чињеницу да је Србија прва земља у Европи, која примјењује закон о предсјетвеном финансирању", нагласила је Јевтићева, додајући да се тај систем тренутно уводи још у Русији, Украјини и Бугарској, али оне још нису донијеле тај закон, нити су спремне за имплементацију поменутог система.

Бразил је прва земља на свијету која је увела овај закон и успоставила тај систем још 1994. године, са веома позитивним искуствима, тако да се данас отприлике пет милијарди долара годишње финансира кроз предсјетвено финансирање и на тај начин финансира највећи дио бразилске пољопривреде. "Очекујемо да ће временом и код нас да заживи тај систем, само је потребно вријеме да се пољопривредни произвођачи, али исто тако и банке и прерађивачи, навикну и припреме да користе овакав начин финансирања", закључила је Јевтићева.