latinica  ћирилица
27/04/2015 |  09:52 | Аутор: СРНА

Сарајево: Прегледана 193 малишана, 51 задржан на лијечењу

На Клиници за инфективне болести Клиничког центра Универзитета у Сарајеву /КЦУС/ прегледано је 193 дјеце из вртића Јавне установе "Дјеца Сарајева" која су се отровала салмонелом, а 51 је задржано на лијечењу.
КЦУ Сарајево - Фото: ТАНЈУГ
КЦУ СарајевоФото: ТАНЈУГ

Шеф Службе за односе с јавношћу КЦУС-а Азра Дедајић рекла је да је здравствено стање обољеле дјеце стабилно и она су под сталним љекарским надзором.

Дедајићева је нагласила да више не очекују  повећани прилив дјеце.

Ријеч је о дјеци из вртића "Лептирић", "Бајка", "Скендерија", "Машница", "Ластавица", "Пчелица", "Срећица", "Трешњица" и "Врапчић", која су 20. априла јела тјестенину, павлаку и јаја.

"Код већине дјеце потврђено је тровање салмонелом, а данас очекујемо потврду налаза код друге дјеце, јер на Клинику нису сва дошла у исто вријеме", истакла је Дедајићева.

Дјеца су се, највјероватније, отровала оброком који је у вртићима сервиран у понедјељак, 20. априла. У сриједу су у КЦУС почели стизати малишани са високом температуром, дијарејом и повраћањем. Многи од њих су задржани, а први микробиолошки резултати показали су да је ријеч о тровању салмонелом.

Данас би требало да буду завршени и први налази изузетих узорака са радних површина у централној кухињи ЈУ "Дјеца Сарајева", али и брисева запослених чији је рад до даљњег обустављен.

Федерални медији преносе да би Министарство здравства Кантона Сарајево као и Министарство здравства ФБиХ требало данас да одлучују и о проглашењу епидемије салмонеле.