latinica  ћирилица
27/04/2015 |  09:55 | Аутор: ТАНЈУГ

Порошенко тражи европске мировњаке

У Кијеву се данас одржава самит ЕУ -Украјина, а украјински предсједник Петро Порошенко најавио је да ће од челника Уније затражити да ЕУ распореди мировне трупе на истоку земље
Петро Порошенко - Фото: AP
Петро ПорошенкоФото: AP

"То ће бити моћан сигнал подршке Украјини и њеним европским интеграцијана", поручио је Порошенко у саопштењу за медије уочи састанка са предсједником Европске комисије Жан-Клод Јункером и предсједником Савјета ЕУ Доналдом Туском.

У Бриселу, међутим, засад нема много воље да се овај захтјев испуни, а један високи европски функционер је за агенцију АФП изјавио да је захтјев примљен к знању, али да ће ЕУ на данашњем самиту прије свега инсистирати да Кијев спроведе неопходне привредне и уставне реформе.

"Изазови реформског процеса  биће  у фокусу данашњих разговора", пренијела је агенција, уз оцјену да ЕУ пружа пуну подршку војној посматрачкој мисији Организације за европску безбједност и сарадњу, која надгледа спровођење прекида ватре између украјинске војске и проруских сепаратиста.

Данашњи самит је први откако је Украјина прошле године потписала Споразум о стабилизацији и придруживању. Висока представница ЕУ Федерика Могерини саопштила је да неће учествовати на самиту због других обавеза, иако је и она требало да отпутује у Кијев са Туском и Јункером.