latinica  ћирилица
27/04/2015 |  09:59 | Аутор: ТАНЈУГ

Земљотрес ће непалску економију коштати 35 одсто БДП-а

Посљедице разорног земљотреса, који је током викенда погодио Непал и у ком је страдало више од 3.000 људи, биће огромне по економију те државе, и према најреалнијој процјени коштаће око 35 одсто бруто друштвеног производа (БДП), јавља њујоршка новинска агенција Блумберг.
Непал, земљотрес - Фото: getty
Непал, земљотресФото: getty

Непал је једна од најсиромашнијих држава у Азији, чија би привреда због земљотреса, према прелиминарним процјенама Америчког геолошког завода, могла да претрпи штету између 9,0 до 50 одсто БДП-а те републике, при чему је најреалнија процјена штете од 35 одсто БДП-а, преноси Блумберг.

Према оцјенама Уједињених нација, Азијско-пацифички регион је подручје које је наизложеније природним катастрофама на свијету, а чије су економске посљедице у прошлости биле огромне.

Блумберг подсјећа да је између 1970. и 2013. године у читавом свијету регистрована штета због природних катастрофа око 2,8 билиона долара, док је само вриједност штете у Азијско-пацифичком региону била укупно 1,15 билиона долара, према подацима Економско-социјалне комисије УН за Азију и Пацифик (УНЕСЦАП).

Удио Азије и Пацифика у глобалној штети од природних катастрофа биљежи тренд раста, па је тако у протеклим годинама достигао половину глобалних економских губитака, наводи УНЕСЦАП.