latinica  ћирилица
27/04/2015 |  10:25 | Аутор: СРНА

Инструментализација дјеце за потребе Турске и СДА

Инструментализација 6.000 бошњачке дјеце на обиљежавању турског националног празника у Федерацији БиХ још је један од опасних примјера како се у БиХ, првенствено Бошњаци, покушавају искористити за потребе владајуће турске и СДА политике, која очигледно стреми константном положају "под скутима" турске владајуће партије, пише Дневни аваз.

У ауторском тексту у овом листу наводи се да се у посљедње четири године, 23. априла дјеца из цијеле ФБиХ изводе из школа и шаљу да машу турским заставама, што је индиректна симболична најава будућности каква се жели.

- У процесу лаганог ширења турских интереса у БиХ, а након успостављања више медија, те јачања позиције представника актуелних турских власти унутар бошњачке политике, па дијелом и Исламске заједнице у БиХ, свједоци смо почетка инструментализације бошњачке дјеце, у сврху интереса једне стране државе - наводи се у тексту.

Један од таквих примјера је обиљежавање Дана дјетета, што је празник Турске.

- Занимљиво, лани на скупу под патронатом Турске, а уз помоћ власти са СДА на челу , дјеца су махала турским заставама. Ове године, на обиљежавању  турског националног празника, на који је у прошли четвртак у Зеницу доведено  око 6.000 ученика из 86 школа у ФБиХ, била је и застава БиХ, али су поново турске заставе доминирале, не случајно - истиче се у тексту.

Политички аналитичар Есад Бајтал упитао је како је могуће да исти они који се држе неких "својих туђих застава" као својих, то исто приговарају неким другима.

- Дакле, ријеч је о лицемјерству које не жели да има икакве везе са будућношћу ове земље, које се упорно окреће тамо негдје уназад - истакао је Бајтал.

Он је додао да би сви родитељи, без чијег су одобрења дјеца вођена у Зеницу,  на обиљежавање турског државног празника , одговорност требало да траже од школа.

Предсједник Самосталног синдиката основног образовања и одгоја ФБиХ Селведин Шаторовић сматра недопустивим ако сви родитељи дјеце, која су ишла на прославу турског државног празника, нису знали гдје им одводе дјецу, те додаје да би родитељи требало да траже одговорност директора основних школа. Оцијенио је да је поражавајућа чињеница да се у БиХ не славе државни празници или Међународни дан дјетета, који је од УН уписан у свјетски календар значајних датума као 20. новембар, него празник неке друге државе.