latinica  ћирилица
27/04/2015 |  10:41 | Аутор: ТАНЈУГ

Послати хеликоптери да спасавају блокиране планинаре

Три хеликопатера су послата по 150 планинара коју су у суботу остали блокирани у два кампа на Монт Евересту, када их је лавина ледених плоча и снијега, изазвана земљотресом, одсјекла од базног кампа , саопштили су званичници.
Послати хеликоптер за спасавање планинара - Фото: AP
Послати хеликоптер за спасавање планинараФото: AP

Планинари, за које се мисли да нису озбиљно повријеђени, одведени су у базни камп, рекао је шеф туристичког сектора Тулси Гаутан за АФП.

"Послали смо данас три хеликоптера да доведу планинаре из кампова један и два. Кампови су сигурни, али морамо их срушити јер је дио трасе оштећен", изјавио је Гаутам. Он је рекао да би почетак сезоне пењања могао бити опозван, због лавине која је захватила базни камп, пошто ју је активирао земљотрес.

"Можда планинарење ове године уопште неће бити настављено, све зависи како ће одлучити надлежни", каже Гаутам.

У каскадној лавини је у суботу погинуло 18 алпиниста, а хеликоптери су већ спасили велики број повријеђених планинара у базном кампу.

На различитим мјестима на планини, у вријеме земљотреса било је више од 800 људи, а многи су дошли на почетак сезоне пењања.

Румунски планинар Алекс Гаван написао је на Твитеру да ће  хеликоптери бити послати на висину изнад 6.000 метара и да сваки хеликоптер може да понесе само два планинара, преноси Ројтерс.

Преживјели на Евересту су описали облак камења у леда који се забио у базни камп у суботу и повриједио више од 60 људи. Водичи су слали позиве за помоћ, тражећи хеликоптер за спасавање рањених. Међу погинулима на Евересту су четири страна држављана.