latinica  ћирилица
27/04/2015 |  10:50 | Аутор: ТАНЈУГ

Украјина: Њемачки авиони случајно избјегли ракете

Њемачка влада је два дана прије обарања малезијског авиона МХ17 са 298 људи изнад Источне Украјине била информисана о већој опасности лета изнад тог региона

Ова информација није даље прослијеђена њемачким компанијама, па су три "Луфтханзина" авиона летјела том рутом, јављају , WDR, NDR и "Зидојче цајтунг", наводећи да је само случај да ти авиони нису погођени.

Позивајући се на повјерљиве извјештаје њемачког Министарства иностраних послова, медији преносе да су 17. јула прошле године и три авиона "Луфтханзе" летјела изнад тог подручја, а један од њих само 20 минута прије малезијског МХ17.

Медији јављају да су у једном извјештају, неколико дана прије рушења малезијског авиона, дипломате Министарства иностраних послова означиле ситуацију у Источној Украјини као забрињавајућу, а као разлог за ту оцјену наведено је обарање војног авиона "Антонов" на висини  преко 6.000 метара.

То је, како се каже, представљало један нови квалитет, пошто је обарање једног авиона на тој висини за војне експерте јасан знак да се, такође, и циљеви на још већим висинама могу погодити, односно, да постоји опасност за цивилне авионе.

Медији наводе да је уобичајено да се авио-компаније што је могуће брже информишу о промјени сигурносних услова и то се по правилу дешава преко такозваних упозоравајућих "комуниката“ које Министарство за саобраћај даље просљеђује и додају да се, то у овом случају догодило тек по обарању МХ17.

"Чињеница је да нама никакве информације од институција нису прије 17. јула представљене", преносе медији изјаву портпарола "Луфтханзе" и једног инсајдера који је рекао да "Луфтханза" сигурно не би више летјета преко Источне Украјине, да је савезна влада упозорила компанију.