latinica  ћирилица
27/04/2015 |  11:40 | Аутор: ТАНЈУГ

Меркел на удару критика због шпијунске афере

Њемачка канцеларка Ангела Меркел и њена Канцеларска служба нашли су се на удару критика опозиције, али и владајућих социјалдемократа, који захтијевају објашњење о томе да је, како се сазнаје, 2008. и 2010. године Канцеларска служба игнорисала упозорења о покушајима америчке обавјештајне службе да преко њемачке Савезне обавјештајне службе (БНД) шпијунира и европске фирме, попут ЕАДС и "Еурокоптера".
Ангела Меркел - Фото: AP
Ангела МеркелФото: AP

"Актуелне притужбе су драстичне. Оне морају темељно и свеобухватно бити разјашњење. Скандал полако достиже једну потпуно нову димензију", изјавила је данас за "Шпигел-онлајн" генерални секретар Социјалдемократске партије  Јасмин Фахими.
 Социјалдемократе, како преноси "Шпигел", сматрају да је Канцеларска служба тешко оптеерћена и желе да се фокус рада парламентарне комисије Бундестага за истраживање НСА одговарајуће прошири.
 Из угла Фахими, ради се у овом случају и о кредибилитету саме Меркелове, а опозициона партија Зелени сматра да је Меркелова директно одговорна.
 "Афера достиже њено директно поље рада, БНД је њој директно подређена", рекао је шеф посланичког клуба "зелених" Антон Хофрајтер.
 "Ако сазнања буду тачна и ако се потврди да је Канцеларска служба била раније о томе обавештена, онда њено објашњење да шпијунажа међу пријатељима није могућа, не би могло да буде одрживо. Онда би афера БНД постала афера о кредибилитету њемачке владе", рекао је Хофрајтер.
 "Билд ам Зонтаг" је овог викенда сазнао да је Канцеларска служба још 2008. године била упозната са покушајима шпијунаже америчке НСА против европских фирми, попут ЕАДС или "Еуроцоптер".
 БНД је, према медијским сазнањима, више година у име НСА шпијунирала европске политичаре, компаније и менаџере.
 Указујући да је 2002. године између НСА и БНД потписан споразум о сарадњи у борби против тероризма, медији указују да су на мети били често и други, а штампа пише да је БНД у име НСА шпијунирао европске политичаре, као и велике фирме, попут произвођача наоружања ЕАДС и "Еврокоптера".
 Портпарол њемачке владе Штефен Зајберт кратко је само рекао да су постојали одређени технички и организациони пропусти и да је влада наложила БНД да се то одмах исправи.