latinica  ћирилица
27/04/2015 |  11:42 | Аутор: ТАНЈУГ

ОЕБС: Гранатирано село у Украјини

Посматрачи ОЕБС-а саопштили су да су били свједоци најинтензивнијег гранатирања села Широкине у Источној Украјини откад су тамо у фебруару почеле борбе
Украјина - Фото: REUTERS
УкрајинаФото: REUTERS

Двије јаке експлозије на 300 метара од њихових посматрачких пунктова на 1,5 км од Широкина, које је под влашћу украјинских снага, приморале су посматраче ОЕБС-а да промијене локацију, преноси АФП.

У извјештају ОЕБС-а с лица мјеста каже се како је "у посљедњих 12 сати регистрована спорадична или континуирана размјена ватре", у коју су укључени ручно наоружање, машинке, минобачачи од 82 и 120 мм, као и тенкови.

Широкине се налази близу стратешки важног града Маријупоља и често је било сцена кршења прекида ватре договореног између сукобљених страна у фебруару.

Један дрон ОЕБС-а је у недјељу уочио 11 тенкова и четири оклопна транспортера људства проруских снага, који су се кретали кроз село Куликове, на 15 километара сјеверно од села Широкине.

Током претходна три дана, ОЕБС-ов дрон је уочио 17 тенкова, три артиљеријска система "ховицер" и 60 АПЦ-а у области коју контролишу проруске снаге, 50 километара сјеверно од села Широкине.

Фебруарским мировним споразумом је предвиђено да тешко наоружање буде повучено са линија фронта.

У посљедњих годину дана, у конфликту у Источној Украјини је, према подацима УН, погинуло више од 6.000 људи, док је више од милион морало да напусти своје домове.