latinica  ћирилица
27/04/2015 |  12:07 | Аутор: СРНА

Допуна Изборног закона БиХ није у складу са Уставом

Приједлог допуне Изборног закона БиХ, који је у парламентарну процедуру упутио Дамир Арнаут из СББ-а БиХ, а који се односи на попуњавање Клуба српских делегата у Дому народа Парламента Федерације БиХ, није усаглашен са Уставом и правним системом БиХ, закључила је данас у Сарајеву Уставноправна комисија Представничког дома парламента БиХ.
Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ   (Фото: Феђа Крвавац) - Фото: klix.ba
Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ (Фото: Феђа Крвавац)Фото: klix.ba

У расправи о постојању уставног основа наведеног закона његов предлагач, посланик СББ-а у Представничком дому Дамир Арнаут подсјетио је да након прошлогодишњих општих избора у БиХ није попуњен Клуб српских делегата у Дому народа федералног Парламента.

"Уставом је предвиђено да клубови конститутивних народа броје по 17 делегата, а Клуб делегата Срба има 13 делегата", рекао је Арнаут, уз оцјену да ово питање треба што прије и без одгађања ријешити.

За расправу о предложеном закону није се јавио нико од чланова Комисије.

Арнаут је једини у Комисији био става да предложени закон није у супротности са Уставом и правним системом БиХ, док су остали чланови били против или су се уздржали приликом гласања.

Након прошлогодишњих општих избора, мандати у Дому народа Парламента ФБиХ распоређени су у складу са Изборним законом БиХ, али су четири мјеста делегата из  српског народа и даље упражњена јер на кандидатским листама у неким од кантона Федерације није било довољно кандидата из  српског народа.

Уставноправна комисија Представничког дома није у другом читању подржала Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о спорту у БиХ, чији је предлагач посланик СДП-а БиХ у Представничком дому Денис Бећировић.

У образложењу овог закона, као разлог за његово доношење, предлагач је навео прецизније дефинисање или техничку поправку већ постојећих одредаба Закона о спорту БиХ.

Члан Комисије и посланик НДП-а Момчило Новаковић и овај пут је поновио неслагање са принципима предложених измјена и допуна.

Комисија није подржала ни Извјештај о раду Савјета министара БиХ за прошлу годину.