latinica  ћирилица
27/04/2015 |  12:42 | Аутор: СРНА

Шамац- Састанак о заштити воћарских култура

У Шамцу је данас одржан састанак са воћарима из Посавине о теми "Заштита воћарских култура од најважнијих болести и штеточина".
Шамац- Састанак о заштити воћарских култура - Фото: СРНА
Шамац- Састанак о заштити воћарских култураФото: СРНА

 
Предавач Данко Тодић, магистар агрономије у фирми "Сингента", рекао је да је шамачке воћаре упознао о препаратима који су данас актуелни у ЕУ.

"С обзиром на то да БиХ дугорочно има перспективу у извозу воћа морамо се устројити и користити само оно што користи ЕУ, и имати отворена врата за извоз", навео је Тодић.

Начелник општинског Одјељења за привреду Милан Симић каже да је овај састанак један у низу састанака који општина реализује у сарадњи са организацијом "Католик рилиф сервис" /ЦРС/, у оквиру активности ЦРС-а на помоћи становништву Шамца у опоравку од поплава.

Према његовим ријечима, са ЦРС-ом је до сада проведено неколико пројеката, чија ће вриједност веома брзо бити већа од милион КМ.

Симић каже да овај дио Посавине није познат по воћарској производњи, и на овом подручју укупна површина под воћарском производњом не прелази 60 хектара, али је циљ да се те површине увећају.

Симић је нагласио да је у интересу локалне заједнице да се прошири производња воћа, која за собом повлачи велики број радника и поспјешује запошљавање.