latinica  ћирилица
27/04/2015 |  13:25 | Аутор: СРНА

Хашки трибунал: Шешељ лијечен по међународним стандардима

Хашки трибунал одбацио је поновљене оптужбе љекарског тима предсједника СРС-а Војислава Шешеља да је Шешељ у судском притвору у Схевенингену неадекватно и неправовремено лијечен од тумора
Војислав Шешељ - Фото: ТАНЈУГ
Војислав ШешељФото: ТАНЈУГ

Замјеница судског секретара, Кејт Макинтош, оцијенила је у интерном допису судијама и предсједнику Трибунала, позивајући се на налаз двојице независних експерата из Холандије и Белгије, да је лијечење лидера радикала било "потпуно у складу са националним и међународним упутствима", преносе београдски медији.

"Спољна ревизија Шешељевог лијечења, коју је Трибунал наручио након оптужби његовог љекарског тима предвођеног Милованом Бојићем, показала је да је Шешељ добио примјерену медицинску његу у притвору Трибунала и да примједбе српских љекара нису засноване на информацијама из историје болести која им је била стављена на увид", наведено је у допису.

Макинтошова је нагласила да је Бојићев тим примједбе на некоректност лијечења изнио прије него што је имао увид у комплетан Шешељев медицински досије, те да ни пет мјесеци након тога није суду упутио никакве препоруке о побољшању терапије, иако је на то био обавезан према правилима Трибунала.

"И холандски и белгијски онколог које је Трибунал ангажовао потврдили су, независно један од другог, да су дијагностички тестови били примјерени и правовремени", истакла је Макинтошова и додала да су, након што је Шешељ одбио терапију, љекари у притвору исправно одлучили да "комбинују помно посматрање са додатним дијагностичким тестовима".

Замјеница секретара Трибунала закључила је да је "задовољна што је Шешељ у притвору примио висококвалитетну медицинску његу и да ће исту такву његу Шешељ наставити да прима ако се врати у притвор".

Лидер СРС-а Војислав Шешељ је 12. новембра прошле године, одлуком Расправног вијећа, пуштен на привремену слободу ради лијечења у Србији.

Апелационо вијеће је 30. марта, усвајајући жалбу Тужилаштва, наложило првостепеном вијећу да "смјеста" Шешељу наложи да се врати у притвор Трибунала зато што је, изјавом да се неће добровољно враћати у Хаг, прекршио један од два предуслова за боравак на привременој слободи.

Будући да Расправно вијеће то није учинило, Тужилаштво је од Апелационог вијећа прошле седмице затражило да га хитно примора да опозове Шешеља са привремене слободе.

Апелационо вијеће је Шешељу, крајем прошле неђеље, дало рок од три дана да се изјасни о том захтјеву.

У притвору Трибунала, Шешељ је боравио од 24. фебруара 2003. године када се добровољно предао, одмах пошто је против њега била објављена оптужница за злочине над човјечношћу у Хрватској, Војводини и БиХ од 1991. до 1993. године.