latinica  ћирилица
27/04/2015 |  13:38 | Аутор: ТАНЈУГ

Прва годишњица рада Владе Србије (ВИДЕО)

Поводом прве годишњице рада, Влада Србије одржала је свечану седницу у Рударском басену "Колубара". Премијер Александар Вучић поручио је да су одговорност и рад кључне речи Владе Србије. Најављује политичке реформе и смањење број посланика у Скупштини Србије.
Свечана сједница Владе Србије, поводом прве годишњице рада у Рударском басену Колубара - Фото: ТАНЈУГ
Свечана сједница Владе Србије, поводом прве годишњице рада у Рударском басену КолубараФото: ТАНЈУГ

Вучић је поручио да су одговорност и рад кључне ријечи и да они који желе да остану у влади морају да без престанка буду у акцији и да нико нема право на изговоре.

Према његовим ријечима, на томе су послу и у влади да би остварили циљеве и снове и да се то неће урадити без рада и акције.

Нико, како је рекао, нема право на жалопојке.

- Ако станемо Србија више неће да крене - не желим више да чујем не могу и не знам, нама изговора и нису потребни и нико нема право на изговоре, рекао је премијер.

Говорећи на почетку сједнице, премијер је подсјетио да је ова влада прије годину дана затекла земљу у "води до гуше".

Објаснио је да је одлука да јседница буде одржана у колубарском басену донесена, јер је, то како је рекао, једино мјесто гдје смо се борили са поплавом, стањем које је затекла влада када је почела да ради.

"Земља је била у води до гуше, стање у којој смо је затекли када смо преузели владу", казао је Вучић додајући да је влада тешко и напорно радила.

Колубара је, казао је, симбол онога кроз шта смо прошли у протеклих 12 мјесеци.

Александар Вучић на површинском копу "Тамнава-Западно поље"

Смањити број посланика 

Вучић је најавио да ће у оквиру политичких реформи бити смањен број посланика у Скупштини Србије са садашњих 250 на 125 до 150.

Вучић је навео да ће политичке реформе обухватити и питање изборних закона, како би се очувао демократски систем.

Он је нагласио да Скупштина и Влада морају да постану мјеста на којима се неће штитити привилеговани, него ће посланици и министри да штите свој народ.

Вучић је на свечаној сједници Владе у Лазаревцу подсјетио на то да Чешка, која има више од 10 милиона становника, има 50 народних посланика мање него Србија, а да Белгија са више од 10 милиона становника има 150 посланика.

Премијер Србије оцијенио да је Србија на путу да постане успјешна земља и навео да ће знак да су актуелне реформе успјеле бити ако сљедеће године Србија буде имала дефицит мањи од 3,5 одсто бруто домаћег производа.

Влада води тешку борбу за опоравак привреде

Премијер Србије поручио је да Влада Србије води тешку борбу за опоравак српске економије, али и да се сви њени чланови нису увијек најодговорније понашали.

Премијер је рекао да то не говори да би, како се изразио, неког окривио, већ да би схватили у чему су прављене грешке.

Додао је да српска економија није кренула да пропада преко ноћи, да се увијек мислило да рјешење долази са неба, да ће га донијети неко други и да је дужност неког другог да нам га донесе.

Многи, како је рекао, још нису осјетили и нису видјели јасне ефекте мера фискалне консолидације и успјеха у буџетским уштедама и повећању прихода, али да Владу Србије те потешкоће неће одвратити од наставка реформи.

"Сасвим сигурно ћемо обезбиједити бољу и другачију будућост за све", поручио је премијер у Лазаревцу, у Рударском басену Колубара.

Вучић је рекао да је данас у том басену како би заједно са министерима говорили искрено и диркетно, прије свега са онима који су изабрали владу и чији живот зависи од њеног рада.

Вучић: Ко хоће да остане у Влади — мораће да ради

Одговорност и рад кључне су ријечи за оне који желе да остану у влади. Морају да без престанка буду у акцији и да нико нема право на изговоре, реко је Вучић.

Премијер је нагласио да су они у том послу и у Влади да би остварили циљеве и снове, и да се то неће урадити без рада и акције.

„Нико нема право на жалопојке. Ако станемо, Србија више неће да крене — не желим више да чујем ’не могу‘ и ’не знам‘, нема изговора и нису потребни и нико нема право на изговоре“, рекао је премијер.

На почетку сједнице, Вучић је подсјетио да је Влада коју води прије годину дана затекла земљу у „води до гуше“.

Он је додао и да је одлука да седница буде одржана у колубарском басену донесена јер је, то како је рекао, једино мјесто гдје „смо се борили са поплавом, стањем које је затекла влада када је почела да ради“.

Колубара је, казао је, симбол онога кроз шта смо прошли у протеклих 12 мјесеци.

Вучић је поручио да Влада Србије води тешку борбу за опоравак српске економије, али и да се сви њени чланови нису увијек најодговорније понашали. Премијер је истакао да то не говори да би, како се изразио, неког окривио, већ да би схватили у чему су прављене грешке.

Новчаник Србије данас је здравији него прије годину дана

Вучић је казао и да је "новчаник Србије данас здравији" него прије годину дана, а дефицит буџета ће и на крају четвртог мјесеца 2015. бити упола мањи од претходно планираног, око 30 милијарди динара.

Дефицит на крају априла, како је рекао, износиће 30 или 31 милијарду динара.

Претходна очекивања и договор са Међународним монетарним фондом (ММФ), подвукао је он, предвиђали су да минус на крају четвртог мјесеца износи 72 милијарде динара. "То је више него упола мање него што је ММФ-у прихватљиво", истакао је премијер и подсјетио да је и на крају првог тромјесечја умјесто 55 милијарди динара колико је планирано, дефицит износио око 21 милијарду.

Вучић је рекао да је и у априлу наплата бруто домаћег ПДВ-а већа него у истом мјесецу у 2014.

Указао је и да је још много тога остало да се у земљи поправи како би се дошло на почетну позицију од прије годину дана, и нагласио да је и у посљедњем извештају Европске комисије наведен позитиван помак када је ријеч о Србији.

Тајкуни више не управљају Србијом

Тајкуни више не управљају Србијом, поручио је српски премијер, исткавши да је поносан на политичку стабилност земље, те да је у посљедње двије и по године у Србији отворено 192.927 радних мјеста.

Тајкуни, како је рекао, можда могу да управљају појединим медијима и токовима, али овом владом никада нису и никада неће.
"Посебно сам поносан на политичку стабилност и увјерен сам да ће она значити сигурније инвестиције у наредном периоду", поручио је Вучић на свечаној сједници Владе Србије поводом годину дана рада.

Вучић је казао да је смањена незапосленост, али да то још није на задовољавајућем нивоу.

Прецизирао је и да је у претходне двије и по године отворено 192.927 радних мјеста, али да је проблем што смо у исто вријеме изгубили нешто мање радних мјеста од тог броја.

Премијер је навео да је крајем 2012. године почео позитиван раст, да је инфлација најнижа у последњих пет година и да је пет пута мања него прије пет година, али и да тајкуни више не управљају Србијом.

Уговор о БГ на води пред јавношћу

Како је рекао премијер Србије, Уговор о пројекту "Београд на води" биће предочен јавности чим ступи на снагу.
"Када Уговор о 'Београду на води' ступи на снагу, одмах ћемо га показати јавности. Ниједан уговор неће остати скривен и опростите што неке уговоре нисмо објавили јер је тајност уговорна клаузула", рекао је Вучић.

За разлику од претходних влада, влада коју води се опредијелила за транспарентност, рекао је премијер.

У Београду је јуче потписан Уговор о заједничком улагању у пројекат "Београд на води", чија је вриједност око 3,5 милијарде евра.

Обезбиједили јефтиније лијекове, није било несташица

Влада је у претходних годину дана рада успјела да обезбиједи јефтиније лијекове у довољним количинама, указао је Вучић и најавио унапређење здравства у наредном периоду.

"Здравство је било на посљедњем мјесту у Европи, започели смо значајне промене у здравству у сваком аспекту. Ово што смо радили тек је почетак у обнови великих и важних објеката, центара и највећих домова здравља. Тек смо кренули и наставићемо", рекао је Вучић.

Навео је и да је влада, упркос причама да ће бити несташице лијекова и да их уопште неће бити, успјела да обезбиједи, прије свега, за најстарије и најугроженије, јефтиније лијекове, да их има у свакој апотеци и да буду доступни сваком потрошачу.

Када је ријеч о образовању, Вучић је истакао да је оно саставни део напретка сваке земље и најавио да ће борба за бољу просвјету и образовање бити нешто најважније за Србију што ће влада морати да предузме у периоду од 2015. до 2017. године.

"У претходних годину дана напори су били усмјерени ка модернизацији наших установа. Министар (Срђан) Вербић борио се са оправданим захтјевима наших просветара и нисам сигуран да смо имали довољно времена за озбиљније реформе, за увођење дуалног образовања у што више градова и мјеста у Србији и друго", навео је премијер.