latinica  ћирилица
27/04/2015 |  13:39 | Аутор: СРНА

"Воде Српске": Оштећени водопривредни објекти у насељу Јања

Ободни канали Обријеж један и Обријеж два у Новом насељу Јања код Бијељине оштећени су на неколико мјеста, рекао је данас начелник Одјељења за управљање водним добром у Јавној установи "Воде Српске" Мирослав Чвргић.
Бијељина: Оштећен Ободни канал - Фото: СРНА
Бијељина: Оштећен Ободни каналФото: СРНА

Чвргић је навео да је Влада Републике Српске за насипе у Семберији и у цијелој Српској издвојила знатна средства, те да је већина њих квалитетно урађена, али да се дешавају и овакве ситуације.

"Поново се узурпира рад на водном земљишту, на каналу у овом дијелу Семберије, као и раније на неким другим каналима. На насипу, дужине 2.300 метара, и на самом каналу поново се подижу ограде, оре се насип, праве засади воћњака, насип се просијеца, зида, чак се и уклањају дијелови насипа, а раде се и објекти који немају водну сагласност", рекао је Чвргић.

Према његовим ријечима, узурпација насипа и канала дешава се већ дуже вријеме.

"Обавјештавали смо више пута надлежну инспекцију, али и општинску о проблемима који се дешавају на овим теренима", рекао је Чвргић и додао да се очекује да реагује републичка водна инспекција, која је поново обавијештена.

Чвгић је навео да починалац ових радњи није познат, али да се претпоставља да је ријеч о мјештанима који граниче са каналом.

Начелник Одјељења за опште и правне послове у "Водама Српске" Слободан Мариловић рекао је да ова установа са Владом Српске улаже огромна средства у изградњу водопривредних овјеката и система, али да су одређени објекти угрожени од несавјесних починилаца.

"У посљедње вријеме редовно обилазимо ове објекте и пријављујемо стање које затичемо на терену. На објектима Обријеж један и два који прихватају брдске воде, између осталог, уклоњен је заштитни ободински насип који спречава да се вода разлива по простору према насељу Јања", рекао је Мариловић.

Он је навео да је техничка екипа, која је примијетила ове проблеме у фебруару, свим надлежнима упутила обавјештење, те да очекује конструктивну реакцију.

"Републичка водна инспекција давала је до сада налоге да `Воде Српске` отклањају овакве неправилности, али ти трошкови, којим бисмо отклањали посљедице оваквих незаконитих дјела, падају на терет Републике. Ми ћемо инсистирати да налози иду у правцу извршилаца, те да они сносе трошкове обнове", рекао је Мариловић.

Према његовим ријечима, "Воде Српске" једино могу поднијети пријаву против починиоца уколико је познат, а уколико није биће поднесена пријава против непознатих починилаца како би дали могућност и другим органима да се укључе у проналажење они који чине ове несавјесне радње.

Мариловић је аплеловао да мјештани не нарушавају насипе и канале, те да се савјесно односе према водопривредним објектима.

Он је навео да је за овај незаконити поступак предвиђена, у складу са Законом о водама, казна прекршајног карактера, а уколико дође до посљедица угрожавања живота људи онда је ријеч о кривичним дјелима. /крај/зс/аб/фото