latinica  ћирилица
27/04/2015 |  14:08 | Аутор: ТАНЈУГ

Али Џафари оптужио Саудијску Арабију за издају

Шеф Иранске Револуциноране гарде генерал Мохамад Али Џафари оптужио је Саудијску Арабију за издају исламског свијета и упоредио је са Израелом, извијестила је званична новинска агенција ИРНА.

"Саудијска Арабија је бесрамно и немилосрдно бомбардовала и масовно убијала народ који се бори против арогантног система и свјетских сила", рекао је он, при том мислећи на Јемен, у коме коалиција, под вођством Саудијаца више од мјесец дана бомбардује побуњене Хуте, које подржава Иран.

Иран је Хутима пружао политичку и хуманитарну подршку, али је порицао помоћ у оружју. Хути су заузели Сану прошле године, а јеменски предсједник је побјегао из земље.

Ирански лидери су више пута критиковали ваздушне нападе, говорећи да ће они Саудијску Арабију довести до пропасти. Ирански лидер ајатолах Али Камнеи је отишао тако далеко да је нападе саудијске коалиције назвао геноцидом у Јемену, преноси АП.

Џафари је истакао да је Саудијска монархија суочена са колапсом и позвао своју владу да заузме чвршћи став према властима у Ријаду.

Сунитска Саудијска Арабија и шиитски Иран су дуго  регионални ривали. Они подржавају супротне стране у грађанском рату у Сирији и жестоко су подијељени у вези са низом регионалних питања.

Иран је представио план у четири тачке за окончање сукоба у Јемену, који укључује хуманитарну помоћ, дијалог и формирање широке јединствене владе. Саудијска Арабија је одбила прекид ватре.