latinica  ћирилица
27/04/2015 |  14:42 | Аутор: ТАНЈУГ

Подгорица: Хрватска прекршила протокол о Превлаци

Влада Црне Горе сматра да је Хрватска прекршила Протокол о привременом режиму управљања Превлаком, полуострвом на улазу у Боку Которску, и то тако што је раније расписала конкурс за давање концесија за истраживање нафте на том подручју.

Црногорска страна нити једном није прекршила Протокол о привременом режиму уз јужну границу из 2002. године, наведено је у саопштењу владе након што је сплитска Слободна Далмација претходно објавила да Црна Гора рачуна на 2.020 километара квадратних хрватског мора и на тај начин крши Протокол о границама између Хрватске и СР Југославије, као и да обје земље намјеравају истраживати угљенводоник на том простору.

У поводу тврдњи изнесених у Слободној Далмацији, под насловом "Црна Гора отима хрватско море и вадиће нафту", црногорска влада наглашава да је тврдња изнијета у наслову и у тексту "неистинита".

Из Владе прецизирају, да је подгорица у циљу заштите својих интереса уложила приговор хрватској страни и међународним инстанцама због кршења протокола приликом расписивања хрватског конкурса за давање концесија за истраживање нафте и плина у морском подручју који представља спорну територију. Наглашавају да је црногорски тендер оријентисан на простор који покрива југоисточни дио приморја Црне Горе, односно према граници с Албанијом.

Хрватски лист пише да је Хрватска протоколом из 2002. одступила од критерија црте средине, односно еквидистанце и тако Црној Гори привремено, до коначног утврђивања границе, уступила 52,3 квадратна километара територијалног мора.

- Нови проблеми стижу 2011, када је Влада Црне Горе донијела одлуку о одређивању блокова за истраживање и производњу угљиководика, чија латерална граница према Хрватској значајно одступа од црте разграничења према протоколу из 2002. јер има нови смјер према Хрватској - навела је професор Правног факултета из Сплита Весна Барић-Пунда.

Иначе, вишедеценијски спор је у поступку рјешавања између Хрватске и Црне Горе као насљеднице привременог режима успостављеног на темељу Протокола о Превлаци из 2002. године, а актуализован је пошто су двије земље расписале конкурсе за истраживање нафте и плина.