latinica  ћирилица
27/04/2015 |  15:23 | Аутор: СРНА

Суђење Чаушевићу: Тужилаштво и даље од одбране сакрива доказе

У наставку суђења Харису Чаушевићу, који је оптужен за терористички напад на Полицијску станицу у Бугојну 27. јуна 2010. године, одбрана је и данас навела да се ни након скоро пет година не окончава агонија у вези са достављањем доказа од стране Тужилаштва БиХ.
Харис Чаушевић - Фото: архив
Харис ЧаушевићФото: архив

Чаушевићев бранилац Ифет Ферагет сматра да Тужилаштво не жели да објелодани комплетне доказе којима располаже.

- Индекс доказа које посједује Тужилаштво није обухватио све доказе који се налазе у тужилачком спису. Уложио сам више од 20 доказа којих нема у индексу, а нашао сам их у тужилачком спису, рекао је Ферагет.

Као кључни проблем у овом процесу, Ферагет је навео тврдњу тужиоца Дубравка Чампаре да не постоји снимак увиђаја, него да постоји снимак лица мјеста.

Ако је тако, Ферагет је питао шта је тужилац Озренка Нешковић доставила ФБИ - да би он вршио истрагу.

- Записник о увиђају чије постојање се негира, евидентно постоји око пет година, па ако није снимак увиђаја, него само снимак лица мјеста, био би ред да тужилац то каже. Међутим, он је и то негирао, чиме је прешао линију коју је закон поставио између одбране и оптужбе, навео је Ферагет.

Он је истакао да је један од главних разлога за поништавање првостепене пресуде, којом је Чаушевић осуђен на 45 година затвора, недостављање доказа и наводи тачке 60. другостепене пресуде у којој је децидно наведено да Суд није у позицији да сачува стандарде правичног суђења док тужилаштво "не стави на сто све доказе којим располаже".

Ферагет сматра да је оваквим односом према одбрани тужилац Дубравко Чампара довео у питање ефикасност поступка, те без икакве потребе утрошио значајна буџетска средства тако што се трећи пут позивају и саслушавају исти свједоци.

У другом дијелу суђења преслушани су искази свједока Јасмина Мекића који је говорио о власнику интернет кафеа "Матрикс" у Бугојну Неџада Башића, који се налази у непосредној близини Полицијске станице на коју је извршен напад.

Мекић је навео да не зна да ли је Башић знао руковати експлозивом и да ли је имао сукоба са инспектором Полицијске станице у Бугојну Муамером Караџом.

Преслушан је и исказ вјештака федералног МУП-а Мевлудина Хајдара, који је према налогу Тужилаштва у неколико наврата извршио вјештачење трагова на мјесту експлозије и трагова полицијских агенција.

Хајдар је, између осталог, рекао да су на зиду Полицијске станице и два аутомобила пронађени трагови експлозива "пентрит", те да је током вјештачења клијешта и колица, изузетих током претреса куће у којој је Чаушевић живио, утврђено присуство трагова експлозива ТНТ и "пентрита".

Одбрана је данас директно испитала и Амира Ћорића, који је 2008. године, као припадник Агенције за истраге и заштиту БиХ био вођа тима за борбу против тероризма.

Ћорић је рекао да га је о нападу на Полицијску станицу у Бугојну обавијестио колега Ален Мујкановић, те да му је на путу за Бугојно претпостављени Амер Хаџимамутовић јавио да је ухапшен Харис Чаушевић.

Свједок је додао да не зна када и гдје је Чаушевић ухапшен. Потврдио је да су истрагу водили Тужилаштво БиХ и Федерална управа полиције, а да је Сипа пружала неопходну помоћ на терену.

"Два тима Сипе преузела су претрес стамбеног објекта Хариса Чаушевића. О томе је сачињен извјештај за који претпостављам да је, путем Тужилаштва, достављен Суду БиХ", изјавио је Ћорић.

Он је навео да је током увиђаја био изван ограђеног простора и да није видио да ли је вршено снимање.

Суђење ће бити настављено у понедјељак, 4. маја.