latinica  ћирилица
27/04/2015 |  15:37 | Аутор: ТАНЈУГ

Перић: Побједу ћемо градити из одбране

Селектор рукометне репрезентације Србије Дејан Перић поручио је да ће његов тим добром одбраном покушати да избори побједу против Исланда у кавлификацијама за првенство Европе
Дејан Перић - Фото: Wikipedia
Дејан ПерићФото: Wikipedia

- Њихова игра нам никада није 'лежала', али сада размишљамо само о једној утакмици, овој у Рејкјавику. Побједу ћемо градити из одбране. Опредијелио сам се за ове играче, захтијевам од њих да на тој утакмици буду и најбољи голмани, и најбољи одбрамбени играчи, и најбољи нападачи, а мораће и доста добро да трче, рекао је Перић.

Он је оцијенио да је Исланд "препознатљива и поштована рукометна нација" не само у посљедњих десетак година, када су били вицешампиони на Олимпијским играма у Пекингу, него генерално, на свим великим такмичењима".

- Исланђани својим односом према игри и квалитетом заслужују поштовање. Као народ су врло борбени и храбри. Велики су професионалци у својим клубовима, њихови тренери су заступљени у највећим европским лигама. Иако су мала земља по броју становника, изражен је тај национални набој, опредијељеност да играју за своју земљу, као и школа која је препознатљива. Код њих нећете наћи у спољној линији бекове двометраше, нису робусни, али су врло експлозивни, добро су обучени, и то добро преносе у колективну игру, додао је Перић.


Селектор српске репрезентације истакао је да се за мечеве са Исландом опредијелио за играче "који и људским и спортским квалитетима један тим чине још јачим".

- Све те људе изузетно поштујем, њихове каријере и пут који су прошли. Знам, међутим, да којих год 16 играча да одаберем, увијек ће постојати неко ко ће да каже 'Можда је требао овај' или 'Ја бих неког другог'. Имам образложење и за оне који нису ту. Јасно и конкретно пресудио је индивидуални квалитет, али и то, ко нас чека за противника. То је једини исправан пут, рекао је Перић у интервјуу за званични сајт Рукометног савеза Србије.

Он је додао да су у екипи играчи који могу да остваре његову визију.

- На многим позицијама имамо играче који могу да играју на више позиција у складу са визијом коју имам, рекао је Перић.

Перић је поручио да добра одбрана у тиму "може да извуче слаб напад".

- То сам научио кроз каријеру, то нисам измислио. Цијели живот сам био задња препрека у одбрани. Добро знам шта значи нападу квалитетна одбрана са голманом, која исправља, даје нову шансу и уноси мир док не дођемо до наше игре у нападу, рекао је Перић,.

Србија прву утакмцу против Исланда игра у сриједу 29.априла у Рејкјавију, а друга је на програму у Нишу, 3. маја.