latinica  ћирилица
27/04/2015 |  16:19 | Аутор: ТАНЈУГ

Ердоган: Руси, прво о Криму, па о Јерменима

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да Русија треба да објасни своје поступке у вези са Кримом, па онда да говори о погрому над Јерменима, 1915.
Реџеп Тајп Ердоган - Фото: архив
Реџеп Тајп ЕрдоганФото: архив

- То није први пут да Русија употријеби ријеч геноцид говорећи о том догађају. Ја сам  тужан што је Путин тако поступио - изјавио је Ердоган, а пренио Ројтерс.

- Очито је оно што се догађа у Украјини и Криму. Руси би прво требало то да објасне, прије него што назову геноцидом оно што се десило у Отоманском царству - рекао је предсједник Турске на конференцији за штампу у Анкари.

Руски предсједник Владимир Путин истакао је на комеморацији у Јеревану 24. априла, којом је обиљежена 100. годишњица погрома над Јерменима за вријеме Отоманског царства, да је став Москве о геноциду над Јерменима непромијењен, да је у питању нешто што не може да се оправда.

- Русија остаје досљедна, увек смо вјеровали да не може да се оправда тако масовно убијање људи - рекао је он.

Путин је упозорио на повратак нацизма у низу земаља и позвао на размишљање у вези са посљедицама.

- Нажалост сада у многим регионима свијета, неофашизам подиже главу и радикални националисти теже за моћи, видимо да је антисемитизам све јачи, као и манифестације русофобије - навео је руски предсједник.