latinica  ћирилица
27/04/2015 |  16:37 | Аутор: СРНА

Звиздић-Паке: Делегација ЕУ ће помоћи у свим питањима

Директор за западни Балкан у Генералној дирекцији Европске комисије за проширење Жан-Ерик Паке рекао је да ће Делегација ЕУ помоћи БиХ у свим питањима која треба да убрзају пут ка ЕУ.

Паке је у разговору с предсједавајућим Савјета министара БиХ Денисом Звиздићем поздравио договоре који су постигнути на недавно одржаном састанку у Бриселу, саопштено је из Савјета министара БиХ.

Он је најавио да ће европски комесар за проширење и сусједску политику Јоханес Хан почетком маја боравити у дводневној посјети БиХ, током које ће одржати низ састанака о питањима која су важна за план реформи.

Саговорници су разговарали и о прилагођавању Споразума о стабилизацији и придруживању, те нагласили да ће се поштовати интереси свих страна.

Звиздић је рекао да су европске интеграције, јачање економије и владавина права приоритети Савјета министара БиХ.

Он је изразио наду да ће у наредном периоду из БиХ према Бриселу ићи све више позитивних вијести.

Предсједавајући Савјета министара БиХ је рекао да ће БиХ у наредном периоду бити посвећена усвајању аката за даљњи напредак ка ЕУ интеграцијама.

Састанку су присуствовали и специјални представник ЕУ Ларс-Гунар Вигемарк и министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић.

Звиздић- Јагланд: Подршка јачању економије

Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић састао се данас са генералним секретаром Савјета Европе Торбјорном Јагландом који је изразио подршку јачању економије и економског раста БиХ.

- Фокус ћемо ставити на економска питања и у наредном периоду, заједно са ентитетима ћемо донијети програм економских реформи којима ћемо побољшати амбијент за развој предузетништва, рекао је Звиздић.

Саговорници су се сагласили, такође, да је борба против криминала и тероризма један од највећих приоритета на путу БиХ ка ЕУ, саопштено је из Савјета министара БиХ.

Јагланд је упознат са приоритетима рада Савјета министара БиХ, а то су прије свих, испуњавање захтјева на путу ка ЕУ, јачање економије, владавина права, унутрашња и спољна стабилност.

Звиздић је рекао да је Савјет министара БиХ већ усвојио на десетине материјала који су у вези са европским интеграцијама.

Он је изразио задовољство што ће БиХ преузети предсједавање Комитетом министара Савјета Европе.

- Предсједавање Савјетом Европе схватамо као велику част, али и као велику одговорност и учинићемо све да би наше предсједавање протекло на најбољи могући начин, рекао је Звиздић.

Он је упознао генералног секретара са главним приоритетима предсједавања и истакао значај сусједске политике Савјета Европе, те рекао да БиХ планира конференцију о теми "Сусједска политика Савјета Европе" која ће бити интерес како БиХ, тако и региона и Европе.