latinica  ћирилица
27/04/2015 |  17:30 | Аутор: Б92

ФСС: Не можемо сами, треба нам помоћ против хулигана

Фудбалски савез Србије и Заједница Суперлигаша саопштили су да су немоћни у борби против хулигана и вандала на стадионима, те да им је потребна помоћ државе.

Двије огранизације су осудиле дивљање навијача на 148. дербију између Црвене звезде и Партизана.

"Свјесни смо да наше ријечи жаљења и осуде мало значе истинским љубитељима фудбала и правим навијачима. Из Србије је још једном упућена веома лоша слика и прилика домаћег фудбала у свјетске оквире", наводи се у заједничком саопштењу.

Како се наводи, ошновни проблем је у чињеници да се ствари не рјешавају.

"Свједоци смо бројних проблема које смо имали у прошлости - "случај Ђенова", прекид утакмице против Албаније и неколико сличних "вјечитих дербија". Због тога изражавамо страх да се ружне сцене од суботе опет не понове, јер права и оштра реакција изостаје".

Из ФСС подсјећају да су послије Ђенове и скорашње утакмице против Албаније просто вапили за помоћ код надлежних инстанци.

"Испоставља се да ми нисмо у могућности да организујемо ниједну тежу и значајнију утакмицу. Свима нама који радимо у српском фудбалу то представља велики проблем, који сами не можемо да ријешимо. Признајемо да вандалско понашање превазилази оквире могућих реакција, опсега дјеловања и кажњавања фудбалских структура".

"Чланови Дисциплинске комисије ФСС у четвртак, 30. априла, анализираће све приспјеле извјештаје и донијеће адекватне одлуке и саопштити казнене дисциплинске мјере. Међутим, то све постаје апсурдно. Затварање стадиона и изрицање финансијских мјера неће искоријенити узроке проблема које виђамо у сувише дугом временском периоду. Све виђено превазилази спортске оквире".

ФСС констатује да је очигледно како "кажњавање клубова и њихових управа такође није добар смјер за остварење побједе над хулиганима".

"ФК Црвена звезда је овај пут организовала меч и свјесни смо да су у оквиру припрема и реализације задатака учинили све што су могли, међутим, то очигледно није довољно".

Подсјећа се да је ФСС у првој реакцији послије прекинуте утакмице Србија - Албанија апеловао, а да сада чини то још гласније, на што хитнију - апсолутно моменталну, организацију састанка чланова Савета за спрјечавање насиља и недоличног понашања у спорту.

"Чланови овог тијела су најодговорнији људи српске државе и друштва - предсједник Владе Републике Србије, као и низ других круцијално важних органа, предвођени министрима омладине и спорта, правде и унутрашњих послова, као и предсједник Врховног касационог суда и републички јавни тужилац. Наравно, у његов рад су укључени и челници највећих спортских савеза, укључујући и ФСС".

ФСС сматра да је једини модел борбе на путу искорјењивања проблема виђених још једном на суботњем дербију заједничко дјеловање и синергија апсолутно свих надлежних органа укључених у процес - представника полиције, тужилаштва, судова и фудбалске организације. Заједно, плански и истрајно, до елиминације зла и повртка фудбала у спортске оквире.

"Циљ и обавеза морају да буду индивидуализација криваца. Ко је крив, због чега је крив и која је казна за такво понашање. Обиљежавање криваца и њихово кажњавање у смјеру елиминације осталих морају да буду наш заједнички метод. Нажалост, фудбалске казне прописане правилницима УЕФА и ФИФА, а примјењене у оквиру ФСС, кажњаваће клубове и у крајњој мјери играче, а не узрочнике проблема".

Из ФСС поручују да су све фудбалске структуре на пуном располагању надлежним државним органима, знајући шта желимо да видимо једног дана - пуне трибине, фер-плеј понашање на терену и ван њега и квалитетну игру, свјесни да на том путу морамо да идемо корак по корак. Први, прави и најважнији, треба да услиједи одмах.

Подсјећамо, минули 148. "вјечити дерби" каснио је тачно 42 минута због сукоба навијача два тима међусобно и са полицијом.