latinica  ћирилица
27/04/2015 |  18:40 | Аутор: СРНА

Клуб Бошњака: Витални национални интерес на Декларацију

Клуб Бошњака у Вијећу народа Републике Српске покренуо је данас механизам заштите виталног националног интереса на Декларацију поводом захтјева за оцјену уставности Закона о празницима Републике Српске пред Уставним судом БиХ, рекао је шеф Клуба Мујо Хаџиомеровић.

Хаџиомеровић је рекао да се Бошњаци не могу препознати у 9. јануару - Дану Републике Српске, те да је Уставом Српске прописано да су у Српској равноправни конститутивни народи Срби, Бошњаци, Хрвати и остали.

Он је додао да се Бошњаци не могу препознати ни у вјерским манифестацијама које су карактеристичне за тај дан.

Према његовим ријечима, на нивоу БиХ је потребно постићи сагласност и донијети закон који би регулисао питање празника.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је 17. априла Декларацију поводом захтјева за оцјену уставности Закона о празницима Републике Српске пред Уставним судом БиХ.

Народна скупштина сматра да је оспоравање појединих одредаба Закона о празницима Републике Српске пред Уставним судом БиХ искључиво политички, а не правно заснован акт, чији је прикривени циљ негација легалитета и легитимитета Републике Српске и дејтонског уставно-правног поретка БиХ.

ДНС, ПДП: НЕПОТРЕБНО ПОКРЕТАЊЕ ВИТАЛНОГ ИНТЕРЕСА КЛУБА БОШЊАКА

Шеф Клуба посланика ДНС-а у Народној скупштини РС Споменка Стевановић оцијенила је као исполитизовано функционисање Клуба Бошњака у Вијећу народа Републике Српске.

Стевановићева је рекла да је било очекивано да овај клуб покрене механизам заштите виталног националног интереса на Декларацију поводом захтјева за оцјену уставности Закона о празницима Републике Српске пред Уставним судом БиХ.

Истичући да је функционисање Клуба Бошњака у Вијећу народа РС исполитизовано, Стевановићева је подсјетила да је овај клуб у претходном мандату више пута "за све и свашта" користио механизам заштите виталног националног интереса.

Шеф Клуба посланика ПДП-а у НС РС Бранислав Бореновић оцијенио је да је ово покретање механизма заштите виталног националног интереса погрешно и да неће допринијети стабилизацији прилика у Српској и БиХ.

Он је рекао да је ово покушај Клуба Бошњака да оспори нешто што је легитимно право странака из Републике Српске да реагују на једну непотребну апелацију у вези Дана Републике Српске.

- Вјерујем да ће став странака из Српске потврдити јединство по кључним политичким питањима у Српској и БиХ, рекао је Бореновић .