latinica  ћирилица
27/04/2015 |  18:40 | Аутор: СРНА

Беванда: Што прије ријешити питање механизма координације

Министар финансија и трезора БиХ Вјекослав Беванда рекао је да питање механизма координације треба ријешити што прије да би БиХ могла испуњавати своје обавезе на путу ка ЕУ, те да је неопходно избјећи политизацију овог питања.

Беванда је примио данас специјалног представника ЕУ за БиХ Ларса-Гунара Вигемарка, а током сусрета је истакнуто да за власти у БиХ главни приоритет морају бити институционалне реформе, што подразумијева успостављање ефикасног механизма координације у процесу европских интеграција, саопштено је из Савјета министара БиХ.

Министар финансија и трезора БиХ подсјетио је да је имао активну улогу у рјешавању питања механизма координације и током претходног мандата, те нагласио да је неопходно наставити дијалог о овом питању уз уважавање стандарда ЕУ, те уставне структуре БиХ.

Беванда је упознао специјалног представника ЕУ да су окончане активности у Министарству финансија и трезора БиХ на изради буџета за ову годину, те изразио наду да ће овај документ ускоро бити усвојен у надлежним институцијама.

На састанку је истакнута важност скоре посјете Мисије ММФ-а БиХ, добра сарадња са осталим међународним финансијским институцијама, као и континуирано унапређење сарадње са државама региона.

Вигемарк је нагласио да ће Делегација ЕУ у БиХ наставити да пружа подршку БиХ на њеном европском путу. Беванда се нада да ће се добра сарадња наставити и у наредном периоду, посебно након активирања Споразума о стабилизацији и придруживању.