latinica  ћирилица
28/04/2015 |  08:10 | Аутор: СРНА

Лавров: На дневном реду је реформа Савјета безбједности

Проширење Савјета безбједности УН је на дневном реду Генералне скупштине свјетске организације, рекао је руски министар спољних послова Сергеј Лавров
Сергеј Лавров - Фото: AP
Сергеј ЛавровФото: AP

- Наш став је веома јасан, наравно да је Савјет безбједности УН централно тијело чије су одлуке обавезујуће. Свака промјена у методу рада и саставу тог тијела треба бити рјешавана на веома опрезан начин - нагласио је Лавров, преносе руски медији.

Он је навео, да је вријеме за проширење Савјета безбједности, јер земље у развоју нису на одговарајући начин заступљене.

- Од установљавања УН појавили су се нови снажни центри економског раста и политичког утицаја. То су Индија, Бразил. Наравно да и афрички континент треба да на исправан начин буде заступљен у Савјету безбједности - каже Лавров.

Шеф руске дипломатије сматра да проширење Савјета безбјердности не треба да буде велико, већ да је неопходно да се осигура разумна равнотежа између равноправне заступљености свих региона и способности Савјета безбједности да дјелује и брзо доноси одлуке.

- Не желимо да се деси нова Југославија, која је бомбардована упркос свим нормама Повеље УН, ни нови Ирак, окупиран без сагласности Савјета безбједности, а ни нову Либију против које је покренут рат у сврху свргавања режима - закључио је  Лавров.